Metro-portal.hr

objavljeno 06.09.2012. 10:15:00
SAVJET

Kako prestati jesti i sačuvati liniju

Prejedanje je česta pojava kad se pred nama pojavi nešto što volimo, no kako steći dovoljno samokontrole i ne počistiti sve ispred sebe

Kako se suzdržati i ne smazati cijeli tanjur
Kako se suzdržati i ne smazati cijeli tanjur (Arhiva)

Nezdrava i brza hrana obično ima okus koji privlači i tjera na još, sve dok ne dođe do prejedanja. Manjak samokontrole u tim slučajevima pokazao se ključnim u kvarenju linije i dobivanju kilograma. 

Upravo je samokontrola bila tema istraživanja provedenog na Carlson School of Management, a znanstvenici su došli do zanimljivog zaključka - samokontrolu se može vrlo lako naučiti jednostavnim trikovima. 

Zasićenje hranom može biti mehanizam koji će smanjiti želju za hranom, a posebno nezdravom. Iako ima ljudi koji nisu skloni prejedanju, ipak je više onih koji to često rade. Takvoj grupi ispitanika predloženo je da prate unos hrane brojeći koliko su puta progutali hranu. Nakon što su uveli ovaj običaj u svaki obrok, količina hrane koju su pojeli počela se smanjivati.

Znači, klincima koji se dave u slatkom, a i osobama koje ne mogu odoliti punom tanjuru predložite ovaj jednostavan trik i pomozite im da steknu samokontrolu.

06.09.2012. 10:15:00
http://metro-portal.hr/kako-prestati-jesti-i-sacuvati-liniju/73743/