Metro-portal.hr

objavljeno 23.02.2014. 10:02:00
SAVJETI

Kako prestati gristi nokte?

Osim što je grozna navika koja izaziva gađenje kod drugih ljudi, grickanje noktiju loše je i za zdravlje jer unosite gomile bakterija i virusa

Ružna navika koje se treba riješiti
Ružna navika koje se treba riješiti (FreeDigitalPhotos)

Griženje noktiju ružna je navika koje se svakako treba riješiti, iako su znanstvenici dokazali da predstavlja obrambeni sustav protiv stresa. Drugih načina rješavanja stresa ima napretek, a izgriženi nokti su prilično ružna slika, da ne govorimo o zdravstvenim posljedicama stalnog unosa novih stotina bakterija i virusa.

Kako prestati gristi nokte? Kažu da je to navika koje se teže riješiti nego pušenja, savjeta ima dovoljno da će neki od njih upaliti.

Naši stari mazali su djeci prste ljutim papričicama ili feferonima, što se pokazalo korisnim iz više razloga - em djeca nisu grizla nokte, em su ruke imale manje bakterija po sebi. Naravno, ako možete izdržati povremeni urlik djeteta koje stavi prste namazane ljutim feferonima u usta, vjerojatno ćete uspjeti.

Moguće je napraviti i kompromisnu varijantu - odvojiti malo kreme za ruke u posebnu posudicu i dodati ljutih papričica i ribljeg ulja. 

Druga je mogućnost korištenje specijaliziranih lakova odvratnog okusa i mirisa koji su primjereniji djevojčicama i ženama koje žele prestati gristi nokte.

Na forumu Grizenje noktiju naročito preporučuju geliranje noktiju kako bi se onemogućilo grickanje, a nakon toga pripravke za rast kose i noktiju - kažu da su rezultati sjajni!

Ruke se može zaposliti stiskanjem loptice ili prebacivanjem novčića kako bi se prestalo gristi nokte, a jedan od boljih savjeta je namazati ruke mirisnim losionom kad krenete prstima prema ustima i nakon toga primiti voljenu osobu za ruke, kako biste prekinuli psihološki zatvoreni krug grickanja noktiju.

Što god od toga primjenili, budite ustrajni i uskoro nećete morati skrivati ruke u društvu.

23.02.2014. 10:02:00
http://metro-portal.hr/kako-prestati-gristi-nokte/83445/