Metro-portal.hr

objavljeno 25.01.2014. 10:17:00
SAVJETI

Kako prepoznati skriveni GMO proizvod?

Snažni GMO lobby radi sve kako bi prikrio podrijetlo hrane, no ipak postoje neki trikovi kako prepoznati GMO hranu

Pazite na to što jedete
Pazite na to što jedete (Arhiva)

Kako prepoznati GMO hranu? Nije lako, jer je moćni GMO lobby napravio sve moguće kako bi te informacije sakrio na proizvodima. Naravno, sama ideja da se nešto što bi trebalo biti dobro za nas mora sakrivati je prilično smiješna i otvara oči i onima koji ne vjeruju u teorije zavjere koje okružuju GMO.

Istraživanja o utjecaju GMO hrane ne objavljuju se, osim ako nisu izravno sponzorirana od proizvođača tipa zloglasnog Monsanta ili Pioneera, tako da stvaran utjecaj modificirane hrane na naš organizam možemo samo pretpostaviti.

Kako je GMO hrana svugdje oko nas, u slučaju da ste barem malo svjesni opasnosti koje nosi sa sobom, pokušat ćete je izbjeći, no kako prepoznati skrivene GMO sastojke?

Tu na scenu stupa Jayson Calton, nutricionist s diplomama prestižnog Harvada i Yalea koji kaže da postoji način. Osim što, naravno, preporučuju izbjegavanje GMO proizvoda kupovinom svježih, organski uzgojenih namirnica i oprez pri kupovini mlijeka i mesa koje je poteklo od životinja hranjehih GMO kukuruzom i sojom, pronašli su način da to vidite na deklaraciji. 

Naime, potrebno je na deklaraciji ili kutiji proizvoda pronaći broj koji se zove PLU ili Product Lookup Number. 

Proizvodi koji su označeni PLU brojem od četiri znamenke koji počinje s 3 ili 4 nisu GMO podrijetla, ali su koirštene kemikalije i pesticidi.

Proizvodi označeni brojem od pet znamenki koji počinju s 8 su GMO usjevi, dok su oni koji počinju s 9 potpuno organski uzgojeni, bez genetskih modifikacija, kemikalija i pesticida.

Proizvodi koji se rijetko genetski modificiraju: ananas, avokado, dinja, grašak, grejp, kivi, kupus, lubenice, mango, plavi patliđan, slatki krumpir i šparoga.

No, ovi proizvodi imaju velike šanse biti GMO: borovnice, breskve, celer, grožđe, jagode, kelj, krastavci, krumpir, kukuruz, naranče, nektarine, paprike, ljute papričice, špinat, tikvice i višnje.

25.01.2014. 10:17:00
http://metro-portal.hr/kako-prepoznati-skriveni-gmo-proizvod/82894/