Metro-portal.hr

objavljeno 03.12.2020. 15:01:00
MA DA?

Kako prepoznati kavoholičara?

Ako u vašoj kuhinji jedna šalica kave ima tendenciju da se pretvori u tri ili četiri, velika je vjerovatnost da vam je kofeinska navika izmakla kontroli. Kako to možete sa sigurnošću da utvrdite?

Pijete kavu previše?
Pijete kavu previše? (Arhiva)

Istraživači sa Sveučilišta Portsmouth iz Velike Britanije otkrili su da postoji jedan način kako otkriti da li ste počeli previše konzumirati kofeina, a  jedino što je potrebno je da se usredotočite s njegovim mirisom, piše Best Life.

Tim je utvrđivao ​​razlike u načinu na koji ljudi reagiraju na miris kave u ovisnosti od toga jesu li ili nisu veliki potrošači kavve.

Na kraju su otkrili da su veliki ljubitelji kave daleko osjetljiviji i mogu osjetiti njen miris čak i u najslabijem kofeinskom napitku.

"Otkrili smo da što je veća upotreba kofeina, to je brže osoba prepoznala miris kave", objasnio je dr. Lorenzo Stafford, stručnjak za mirise i koautor studije.

 Dr Stafford i njegov tim takođe su otkrili da osobe koje imaju jaku želju za kafom imaju i finije prilagođenu sposobnost otkrivanja kofeina.

"Veći korisnici kofeina uspjeli su otkriju miris razrijeđene kemikalije za kavu u puno nižim koncentracijama", rekao je dr Stafford i dodao:

"Ta sposobnost se povećavala sa njihovom žudnjom. Dakle, što su više željeli kofein, to su lakše mogli osjete njegov miris".

Njihova otkrića bila su u skladu sa studijama o drugim vrstama droga, koje su utvrdile da razne količine tragova različitih supstanci mogu da  izazovu žudnju kod ovisnika.

Dakle, kada sljedeći put osjetite miris kave iz udaljenog kafića, trebate se zapitate je li je vaša kofeinska navika otišla predaleko.

03.12.2020. 15:01:00
http://metro-portal.hr/kako-prepoznati-kavoholicara/129009/