Metro-portal.hr

objavljeno 11.06.2011. 20:16:00
UKLANJANJE BAKTERIJA

Kako prati voće i povrće bez sapuna kojeg koriste Amerikanci

Amerikanci su prepoznali potrebu potrošača za sapunom koji čisti voće i povrće, iako je njegova učinkovitost upitna

Rajčice
Rajčice (Free Digital Photos)

Strah potrošača od bakterija u voću i povrću bitno je porastao nakon EHEC skandala u Njemačkoj. Prodaja rajčica, krastavaca i slate gotovo se prepolovila, a službe su konačno utvrdile da su epidemiju izazvale klice. Kako se zaštititi od prljavština i uzročnika bolesti na kupovnom povrću?

Amerikanci su već prepoznali tržišnu nišu pa se u SAD-u mogu kupiti sapuni za povrće. Poduzeće "Earth Friendly Products" tako nudi ekološki održiv sapun u spreju koji "uklanja pesticide, kemikalije, teške metale, vosak i bakterije", a sastoji se od pročišćene vode i biljnog surfaktanta od kokosa.

Iako je učinkovitost takvih sapuna upitna, činjenica je da su Amerikanci prepoznali priliku za zaradu jer EHEC epidemija u Njemačkoj sigurno neće ostati jedini skandal s bakterijama u povrću (s obzirom na to kako danas proizvodimo i transportiramo hranu). Inače, sapuni za povrće vrlo su slični deterdžentima pa, prije nego što stignu na naše tržište, vodi u kojoj perete salatu možete dodati nekoliko kapi blagog deterdženta.

Sa ili bez sapuna, važno je svo kupovno povrće temeljito oprati i obrisati. Ako je podrijetlo sumnjivo ili naprosto želite smanjiti rizik od zaraze, odstranite koru u kojoj se u većini slučajeva nalazi i najveći udio vitamina. Nažalost, pranje u vodi samo smanjuje broj nečistoća na povrću ali ne uklanja sve uzročnike bolesti koji se eventualno na njemu nalaze. Riješiti ih se možemo samo prokuhavanjem u kipućoj vodi (10 minuta iznad 70 stupnjeva).

Kako prati voće i povrće?

Pomiješajte nekoliko kapi octa s limunovim sokom te sa suhom krpom dobro obrišite jabuku, krušku ili krastavac. Koru za svaki slučaj možete izribati i čistom četkicom za zube. Salatu nije dovoljno samo isprati - mora odstajati u vodi desetak minuta.

Jabuke i kruške perite u mlakoj vodi i obrišite suhom krpom s gore navedenom mješavinom octa i limunova soka. 

Kod citrusa dobro očistite koru. Ne preporučuje se korištenje limunove/narančine kore za kolače ako podrijetlo voća nije sigurno. Kora, naime, upija pesticid kojeg proizvođači koriste u velikim količinama kako bi produžili rok trajanja. Operite ih čak i ako koru ne konzumirate (dirate ju prstima i tako povećavate rizik od zaraze).

Krastavce, krumpire, rotkvice i drugo "tvrdo" povrće najbolje je dobro izribati četkicom.

Salatu perite prije trganja na manje dijelove kako biste sačuvali vitamine. Ostavite listove da odstoje nekoliko minuta u hladnoj vodi, potom ih dobro isperite. Obavezno perite i salate u vrećicama, čak i kada na njima piše da su oprane!

Šampinjone i druge gljive ne držite u vodi jer gube aromu. Možete ih vrlo jednostavno oguliti ili oprati četkicom.

11.06.2011. 20:16:00
http://metro-portal.hr/kako-prati-voce-i-povrce-bez-sapuna-kojeg-koriste-amerikanci/60022/