Metro-portal.hr

objavljeno 17.01.2013. 10:09:00
SAVRŠENI TRIKOVI

Kako povrće učiniti ukusnijim

Mislite da zdrava hrana ne može biti ukusna? Varate se – pogledajte nekoliko trikova koji će vas razuvjeriti

S povrćem nježno
S povrćem nježno (Shutterstock)

Pripremate povrće na razne načine i znate da je vrlo zdravo i nužno za ljudski organizam, ali ipak vam nikako ne može postati najdraže jelo? Bez brige, postoji nekoliko trikova kako spremiti povrće da bude i zdravo i ukusno.

Mlado povrće

Većinom je povrće ukusnije dok je još ''mlado''. Mlado povrće ima finiju strukturu i bolje se probavlja, nije tako gorko i nije ga potrebno dugo kuhati.

Biljno ulje

Sve vrste biljnih ulja, a najviše maslinovo ulje, poboljšat će okus povrću. Najbolje je povezati ulje s vašim omiljenim začinima i tu smjesu iskoristiti uz razno povrće.

Umaci

Različiti umaci će poboljšati okus prije svega sirovog povrća, kao što je mrkva, brokula, paprika, rajčica ili krastavci. Umaci ne moraju sadržavati ni puno kalorija da bi bili ukusni - postoje i zdravi umaci koji će ipak popraviti okus povrću.

Blanširanje

Ugledajte se u azijske zemlje čiji stanovnici jedu puno povrća - treba ga samo znati pravilno izblanširati. Odlično je kuhati povrće na pari 30 do 60 sekundi, zatim ga izvaditi i staviti u hladnu vodu. Tako blanširano povrće možete još kratko pržiti na malo ulja. 

''Sakriti ga''

Ako ne volite okus određenog povrća, najbolje rješenje je juha - začinima se mijenja okus povrća koje se tako ''sakrije'' u drugom jelu. Povrće možete dodati i vašim omiljenim jelima - možda se iznenadite. Na primjer, klasičnu kajganu možete osvježiti rotkvicom ili brokulom.

17.01.2013. 10:09:00
http://metro-portal.hr/kako-povrce-uciniti-ukusnijim/39221/