Metro-portal.hr

objavljeno 10.07.2013. 07:02:00
SAZNAJEMO

Kako povećati sigurnost u vožnji i zaštititi oči

Vrlo efikasan način zaštite kod ovakvih situacija su polarizirane sunčane naočale

Sunčane naočale s polariziranim lećama
Sunčane naočale s polariziranim lećama (Monokl)

Dolaskom proljeća i pojavom ljepšeg vremena počinjemo osjećati utjecaj sunčevih zraka na oči i potrebu za pravilnom zaštitom tokom vožnje, u prometu kao i kod drugih aktivnosti na otvorenom.

Sunce, osim što ima funkciju da povoljno utječe na naše zdravlje i dobro raspoloženje zadnjih godina bilježi sve veće negativne utjecaje koje smo zbog klimatskih promjena imali prilike vidjeti.

Prve znakove smo mogli osjetiti na svojoj koži u formi jačeg crvenila pa čak i opekotina uz preporuku izbjegavanja pretjeranog izlaganja ili korištenja krema za sunčanje s vrlo visokim faktorom. Isto vrijedi i za naše oči.

>> Pogledajte galeriju polariziranih sunčanih naočala <<

Promjene u ozonskom omotaču Zemlje povećavaju intenzitet UV zraka, a time i njihovu štetnost, što upućuje da je nošenje sunčanih naočala izuzetno važno. Osim od štetnog djelovanja nevidljivih UV zraka, sunčane naočale štite i od zasljepljivanja te ulaska prevelike količine svjetlosti. Vrlo je važno sunčane naočale pravilno odabrati provjerom kvalitete i sposobnosti 100% UV zaštite. Najbolje ih je kupovati u optikama gdje možete biti sigurniji u njihovu kvalitetu. 

Opasno je nositi sunčane naočale sa zatamnjenim staklima, a bez UV filtera jer tada nesmetano gledamo u sunce, a nemamo nikakvu zaštitu od štetnih učinaka UV zraka. Trebalo bi ih nositi tijekom cijele godine za sunčanih dana, a važno je da ih nose i djeca jer sunčeve zrake na njihove oči djeluju jednako.

Kod dugotrajnog procesa izlaganja suncu bez zaštite oka, kao posljedica mogu nastati oboljenja kao što su degenerativne promjene na vidnim stanicama, zamućenje leće i karcinom, dok kod kratkotrajnog preekstremnog izlaganja mogu nastupiti privremeni gubitak vida i upalni procesi.

Polarizirano svjetlo ili blještanje s blještavih površina kao što su voda, prednja stakla nadolazećih automobila ili snijeg jedan su od glavnih izvora naprezanja za ljudsko oko. Ovo reflektirano svjetlo prouzrokuje napor očiju i njihov zamor te također smanjuje kontrast i oštrinu vida. Vrlo efikasan način zaštite kod ovakvih situacija su polarizirane sunčane naočale

Kako polarizirane naočalne leće funkcioniraju?

Kada se svjetlost odražava od pojedine površine, njezini su valovi najsnažniji u jednom konkretnom smjeru - najčešće je to vodoravno, okomito ili dijagonalno. Tu pojavu nazivamo polarizacija. Refleksija sunčeve svjetlosti od površine poput vode, ceste ili metala najčešće ide u vodoravnom smjeru, te tako intenzivno udara u oči promatrača i stvara odsjaj. Većina polariziranih leća u naočalama je laminirana tankim okomitim trakicama koje propuštaju samo vertikalnu svjetlost. Odsjaj se tako eliminira, jer vodoravna svjetlost ne može proći okomiti filtar.

Polarizirane leće se izrađuju uz pomoć laminacije ne boje, a laminacija je obično provedena unutar leće i sadrži vertikalno orijentirane polarizatore.

Tim postupkom polarizirane naočale za sunce:

smanjuju blještanje

izoštravaju detalje

povećavaju percepciju dubine

odmaraju oči

povećavaju intenzitet i kontrast boja i predstavljaju idealno rješenje za sve vozače jer su dostupne sa i bez dioptrije.

Odabir boje polariziranih naočala

Odabir obojanih leća svojim trostrukim djelovanjem utječe na naš vid. O boji leće ovisi koliko vidljive svjetlosti dopire do očiju; koliko dobro vidimo druge boje; te koliko dobro percipiramo kontraste. Odabirom prikladne boje za sportsku ili neku drugu aktivnost možemo unaprijediti način na koji vidimo svoje okruženje. S druge strane, pojedine jarke ili neobične boje mogu značajno izmijeniti percepciju boja. Zato je, iz vizualne perspektive, uvijek bolje odabrati sive, smeđe ili zelene leće. Jarka svjetlost može izazvati žmirkanje, jer oko samo pokušava spriječiti daljnji prodor svjetlosti. Žmirkanje u kombinaciji s kontinuiranim sužavanjem zjenica može dovesti do glavobolja i iscrpljivanja očiju. Sunčane naočale smanjuju količinu svjetla koje dopire do očiju na ugodnu razinu čime se izbjegava potreba za žmirkanjem.

  • Zeleni filtar omogućuje precizniju sliku i manje zamaranja očiju.

  • Sivi filtar donosi prikaz boja vjeran prirodi, te se preporučuje za dugotrajno korištenje i pri ekstremnim uvjetima.

  • Smeđi filtar poboljšava kontrast i rezoluciju slike. Idealan je za slabije svjetlosne uvjete, te upija većinu štetne plave svjetlosti.

  • Žuto-narančasti filtar daje dodatno osvjetljenje u ekstremnim uvjetima (vožnja tijekom noći, skijanje u magli). Ne preporučuje se za intenzivnu svjetlost.

Iako spadaju u sunčane naočale višeg cjenovnog ranga i sastavni su dio kolekcije poznatih brandova sunčanih naočala, razveseliti će vas činjenica da u ponudi postoje i pristupačnije varijante podjednako atraktivne stilistike po cijeni od 499,00 kn. Polarizirane naočale označene su slovom P kako biste ih lakše prepoznali, no njihove prednosti osjetiti ćete tek kada ih isprobate.

Više o polariziranim sunčanim naočalama i dostupnim modelima možete saznati na www.monokl.hr ili posjetom Optičkim studijima Monokl na adresama Maksimirska 115, Ilica 248, Barčev trg 15 (Utrine), Lj. Posavskog 25H (Sopnica), Zagrebačka 78 (Velika Gorica) ili ulici Hrvatskih Branitelja 3 (Dugo Selo) gdje možete isprobati njihovu superiornost u mnogobrojnim atraktivnim modelima poznatih svjetskih brandova. Uz ponudu od više od 2000 modela sunčanih i dioptrijskih okvira, na istom mjestu u Poliklinici za oftalmologiju Monokl možete obaviti kompletan specijalistički pregled vida u najsuvremenije opremljenim očnim ordinacijama (kabinet za kontaktne leće, kabinet za strabizam, antiglaukomski kabinet, Low vision centar za slabovidne) gdje ordiniraju renomirani specijalisti oftalmologije. 

Sjajan izbor naočala provjerite i u našoj galeriji.

10.07.2013. 07:02:00
http://metro-portal.hr/kako-povecati-sigurnost-u-voznji-i-zastititi-oci/78279/