Metro-portal.hr

objavljeno 28.07.2011. 10:18:31
POZOVI 112

Kako postupati s djecom kod teških alergijskih reakcija

Kod jakih alergijskih reakcija svaka sekunda je važna te nemojte oklijevati zvati pomoć.

ubod može biti samo bolan, ali može dovesti i do jake alergijske reakcije

Ljeto je vrijeme kad nosimo najmanje odjeće na sebi, najviše smo vani, a time smo i najviše izloženi raznim alergenima.

Kad su u pitanju djeca, istraživanje je pokazalo kako čak 76% majki ne zna postupiti u slučaju jake alergijske reakcije kod djece.

Ose su poseban problem jer se najviše kreću oko ljudi u potrazi za ugljikohidratima, hranom za svoju larvu. Krajem ljeta one su najopasnije jer ih je najviše, a hranu ne mogu pronaći više u tolikoj mjeri u samoj prirodi.

Važno je da mjesto na kojem ćete boraviti pregledate prije nego pustite djecu te da ih poučite da se maknu od osa, umjesto da mlate rukama što ih često zna još više razljutiti. Liže li vaše dijete sladoled i ose se motaju oko njega, poučite dijete da ga baci. Radije kupite kasnije novi sladoled nego da dijete bude ubodeno. Nemojte oblačiti odjeću jarkih boja niti se špricati parfemima. Također nemojte se zadržavati oko kanti za smeće, a primijetite li da osa ima više nego je uobičajeno, jednostavno se maknite s tog područja i pozovite stručnjake koji će otkloniti opasnost.

Ako do reakcije ipak dođe i primijetite da dijete otiče više nego što treba, vjerojatno je riječ o jakoj alergijskoj reakciji koja se može razviti u anafilaktički šok. Odmah potražite liječničku pomoć, zadržite dijete mirnim, podignite mu noge te pazite ako dođe do povraćanja. Da se dijete ne bi zagušilo, postavite ga na bočni položaj. Žalac je potrebno izvaditi (možete i noktom), a na mjesto uboda stavite hladni oblog.

Posebno pazite na prohodnost dišnih puteva.

Jaka alergijska reakcija nije šala i svaka sekunda je važna! Što prije pozovite liječnika!

Kako prepoznati anafilaktički šok? 

Većina reakcija se javlja unutar jednog sata nakon izloženosti antigenu. Mogu se javiti prvi simptomi poput svrbeža kože, crvenilo, urtikarija, trnjenja usne šupljine. Otečenost sluznice, svrbež očiju, nosa i usta također su česti simptomi, kao i oticanje usana i jezika što može dovesti do otežanog disanja i gutanja.

Ozbiljniji znaci anafilaktičke reakcije manifestiraju se u obliku opstrukcije gornjih dišnih putova kao posljedice začepljenja grkljana, začepljenje donjih dišnih putova s pojavom teške hipoksije. Tlak pada, srce ubrzano kuca i pojavljauje se jaka aritmija. Može se pojaviti i  mučnina, povraćanje, grčevi, proljev. Zbog svega toga dolazi do vrtoglavica, nemira i gubitka svijesti.

28.07.2011. 10:18:31
http://metro-portal.hr/kako-postupati-s-djecom-kod-teskih-alergijskih-reakcija/61742/