Metro-portal.hr

objavljeno 12.06.2019. 09:01:00
SAVJETI

Kako postati bolji - na japanski način

U središtu ove metode je ideja da bi osoba trebala prakticirati nešto jednu minutu, svaki dan u isto vrijeme

Postanite bolji!
Postanite bolji! (Arhiva)

Koliko ste puta u životu postavili neki cilj od kojeg ste odustali i rekli sami sebi da nije vrijeme, da ćete to napraviti drugi mjesec, sljedeće godine...?

Sigurni smo barem jednom u životu, a ako vam se to događa češće i frustrira vas, vjerujemo da želite znati zašto. Odgovor je prilično očigledan: često pokušavamo postići previše i prebrzo. Često nam je "muka" od nove odgovornosti jer je teško promijeniti stare navike i pokušati nešto novo.

Japanci imaju praksu za samousavršavanje

U japanskoj kulturi postoji praksa Kaizen koja se temelji na ideji "minuta za samousavršavanje". U središtu ove metode je ideja da bi osoba trebala prakticirati nešto jednu minutu, svaki dan u isto vrijeme.

Jasno je da ova metoda ne bi trebala biti problem nikome, čak ni osobama koje imaju veliki problem sa samodisciplinom. Puno češće ćete pronaći izgovor ako nešto trebate raditi pola sata ili dva sata.

Bilo da se radi o čitanju knjige na stranom jeziku ili vježbanju, uz ovaj način aktivnost će vam predstavljati užitak, a ne nešto što - trebate obaviti. Važno je prevladati nedostatak samopouzdanja, kao i osloboditi se osjećaja krivnje i bespomoćnosti.

Morate iskusiti osjećaj pobjede i uspjeha da biste krenuli naprijed.  Kada ste inspirirani takvim osjećajima, postupno ćete početi povećavati količinu vremena koju provodite radeći zadatak koji ste sami postavili. Možda na početku pet minuta više, a onda će se to uskoro pretvoriti u pola sata i duže.

Kaizen je nastao u Japanu. Sama riječ sastoji se od dvije: kai (promjena) i zen (mudrost). Izumio ju je Masaaki Imai koji vjeruje da se ta filozofija može uspješnoprimijeniti na poslovni i privatni život. 

12.06.2019. 09:01:00
http://metro-portal.hr/kako-postati-bolji-na-japanski-nacin/118990/