Metro-portal.hr

objavljeno 23.04.2016. 09:42:02
SAVJETI

Kako popraviti raspoloženje u trenu

Ako vam raspoloženje nije na visini, ponekad će vam biti dovoljno nešto vrlo jednostavno - čaša vode, vjerovali ili ne, bit će dovoljna

Čaša vode je dovoljna
Čaša vode je dovoljna (Dreamstime)

Dobro raspoloženje ponekad nije jednostavno postići, zbog svega što nam se događa u životu, no u nekim je slučajevima za to dovoljna - čaša vode!

Zvuči sumanuto? Ne baš, ako pogledamo nedavno provedeno istraživanje koje je provedeno na sportašima. Ispitanici su izvodili 60 do 75 minuta aerobnih aktivnosti dok su bili lagano dehidrirani. Svi su prijavili da su umorniji, depresivniji, zbunjeniji, napetiji ili ljući nego što je bio slučaj s kontrolnom skupinom koja je obavljala slične aktivnosti.

U istraživanju je istovremeno analiiziran utjecaj nedostatka vode u organizmu na kognitivne sposobnosti, a pokazalo se da je negativni utjecaj ipak jači na raspoloženje. 

Na kraju priče, koliko bismo vode onda trebali piti dnevno? Količina ovisi o brojnim varijablama poput težine, razine tjelesne aktivnosti pa sve do vremenskih uvjeta. Opće preporučljiva količina je osam do devet čaša na dan. 

Drugi opći pokazatelj toga jeste li dehidrirali je količina i boja urina; ako proizvodite oko 14 decilitara bezbojnog ili svijetlo žućkastog urina na dan (dakle, nije koncentriran ni taman), to znači da pijete dovoljno vode.

Savjet stručnjaka - nemojte čekati da ožednite. Kad osjetite žeđ, to znači da ste već lagano dehidrirali.

23.04.2016. 09:42:02
http://metro-portal.hr/kako-popraviti-raspolozenje-u-trenu/97728/