Metro-portal.hr

objavljeno 11.07.2015. 17:45:00
ZANIMLJIVO

Kako položaj u kojem spavamo utječe na zdravlje?

Pred san ljudi se namještaju u omiljeni položaj, a iako misle da je zauzimanje takve poze samo način da im bude ugodno, stručnjaci kažu da položaji govore i o osobnosti i o zdravlju

Što znači kad spavate na boku?
Što znači kad spavate na boku? (Arhiva)

Položaj spavanja nije jednostavno onaj koji nam je najugodniji, tvrdi Robert Phipps, stručnjak za govor tijela već se radi i o jasnom pokazatelju karaktera, a njegove je rezultate potvrdio u neovisnom istraživanju još jedan britanski znanstvenik, Chris Idzikowski.

Tako su osobe koje spavaju na boku i u položaju fetusa vrlo često zabrinute i osjetljive, iako na prvu djeluju snažno i nepobjedivo. Problem s ovim položajem jest činjenica da možete pritisnuti živce u nogama i rukama što će vam izazvati kroničnu bol.

Spavanje na leđima dobro je za bolove u tom dijelu tijela jer nam je tada kralježnica ispružena, a pritisak na udove najmanji mogući, no može izazvati apneju i hrkanje. Takve su osobe rigidne, tvrdoglave i nemaju ni trunke fleksibilnosti, ali ako su u tom položaju ruke iznad glave, to je potpuno drugačija osoba - odličan je prijatelj koji spremno sluša i pomaže drugima.

Spavanje na trbuhu s raširenim rukama ukazuje na osobu koja nema kontrolu nad svojim životom, a takav položaj je problematičan jer glava mora biti okrenuta na jednu stranu, što će izazvati grčeve i kroničnu bol.

Kako vi spavate?

11.07.2015. 17:45:00
http://metro-portal.hr/kako-polozaj-u-kojem-spavamo-utjece-na-zdravlje/92797/