Metro-portal.hr

objavljeno 10.05.2011. 09:10:00
KORISTI I MANE

Kako položaj spavanja utječe na zdravlje?

Trećinu života provedemo spavajući, i dok je prihvaćeno da je san dobar za zdravlje, mnogi ne shvaćaju kako nije samo bitna količina i kvaliteta sna, već i položaj

Fotografija vijesti

Oko 95 posto populacije spava u istom položaju svake noći, a stručnjaci otkrivaju zdravstvene dobrobiti i opasnosti vašeg omiljenog položaja.

Položaj na boku

Ovaj položaj može reducirati žgaravicu i poboljšati probavu. No, premda može olakšati probavne probleme, spavanje na boku također može pogoršati bore, jer povećava pritisak na lice. Ovisno na kojoj strani spavate, bore lica mogu biti uočljivije i dublje zbog pritiska koji se stvara između glave i jastuka.

Položaj na leđima

Spavanje na leđima dobra je opcija za one koji pate od artritisa ili boli u zglobovima. Razlog je taj što ovaj položaj raspoređuje težinu ravnomjerno na tijelo, bez dodatnog pritiska na bilo koje specifično područje. Ipak, isti položaj potiče hrkanje jer su mišići vilice i jezika relaksirani i pod utjecajem gravitacije. Ovo uzrokuje da grlo postaje uže, što stvara turbulenciju zraka koja vodi do vibracija i hrkanja. Ljudi koji spavaju na leđima brže dišu nego u drugim položajima, pa tjelesno tkivo gubi kisik. Ovo može inicirati mnoge probleme s disanjem i cirkulacijom, uključujući astmu i bolesti srca.

Položaj fetusa

Ovo je najčešći položaj spavanja, a može pomoći očuvanju kičme. Naime, tijekom dana, kičma je podložna gravitacijskim silama koje stavljaju veliki pritisak na diskove. Tijekom sna, kada nema pritiska na leđima, voda u tijelu dolazi među diskove i pomaže njihovo očuvanje. No bitno je osigurati da su vrat i kičma u pravilnom položaju prema ostatku tijela kako ne bi došlo do istezanja i boli u mišićima. Istezanje vrata također može doprinijeti glavoboljama.

Položaj na trbuhu

Na ovaj način ćete zaustaviti hrkanje, jer mišići grla nisu pod pritiskom gravitacije. No ovaj položaj može dovesti do problema sa živcima u gornjem dijelu tijela. Kada spavamo na trbuhu premalo ili previše jastuka utječe na položaj vrata, što može uzrokovati pritisak na živce, posebice kod starijih ljudi.

10.05.2011. 09:10:00
http://metro-portal.hr/kako-polozaj-spavanja-utjece-na-zdravlje/58668/