Metro-portal.hr

objavljeno 06.12.2008. 09:48:00
"blagdanske radosti"

Kako pobijediti mamurluk

Vrijeme blagdana natrpano je s previše svega. Ali ima i goreg od kolača s kalorijskom vrijednosti koja se mjeri u tisućama...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Blagdanska sezona obično je ispunjena s previše raznih obveza. Ili treba skuhati i pojesti fine obroke (koji imaju četveroznamenkasti broj kalorija), okititi kuću ili se više ili manje prisilno družiti s obitelji i suradnicima - a postoji jedna stvar koja stvarno može upropastiti cijele blagdane: mamurluk.

Iako možda mislite da znate sve trikove za liječenje mamurluka, uvijek ima još nekoliko mogućnosti pristupa rješavanju tog ubojice prazničnog rasploženja. Dr. Eric Braverman, osnivač medicinskog centra PATH u New Yorku koristi uvijek istu analogiju da opiše jad koji vas obuzme kad ste mamurni. "U biti, vaše tijelo postane gorko fermentirano, kao oksidirano vino. Jetra proizvede velike količine acetaldehida i treba proći detoksikaciju".

Najbolja prevencija mamurluka počinje prije nego što popijete prvo piće. Braverman preporučuje uzimanje aminokiselina, B kompleks vitamina, cinka i antioksidanata. Dijetetičarka Donna DeCunzo Taddeo slaže se da je najbolje pojesti jelo puno masnoća prije nego što počnete piti, jer će usporiti apsorpciju alkohola u tijelu.

No, svi znamo da mnogi ljudi izađu van s društvom bez namjere da popiju previše. Za one koji se nisu opskrbili vitaminima, probajte popiti čašu voćnog soka između pića, a ako pijete žestoka pića, držite se čistih kao što su votka, gin ili tekila.

Ima i onih koji se nisu previše odgovorno ponašali tijekom večernjeg izlaska i ujutro se osjećaju kao živi mrtvaci (nemojte se sramiti, događa se svima bar jednom). Za te jadnike dr. Braverman preporučuje hranu koja je bogata sumporom kao što su jaja, šparoge, češnjak i luk.

Sumpor pomaže pri ispiranju actaldehida iz jetre. Pijte vodu i izbjegavajte diuretike koji izbacuju vodu iz vašeg tijela, kao što su pića s kofeinom i sama kava. Usput, nemojte pokušavati varijantu "klin se klinom izbija", jer nastaviti s žesticom drugo jutro neće vam pomoći, već će samo odgoditi neizbježan mamurluk.

Pomozite sebi dok još pijete. Probajte popiti Margaritu od opuncije, vrste kaktusa koja će vam pomoći pri uklanjanju nekih simptoma mamurluka kao što su suha usta, gubitak apetita i mučnina.

06.12.2008. 09:48:00
http://metro-portal.hr/kako-pobijediti-mamurluk/13487/