Metro-portal.hr

objavljeno 06.02.2012. 09:44:00
TVRDOGLAVE NASLAGE

Kako pobijediti ljubavne ručke i ostale kritične dijelove

Pokušali ste sve, ali nikako ne uspijevate ukloniti masne naslage s bedara, stražnjice, trbuha ili struka? Donosimo vam nekoliko pametnih i efikasnih rješenja

Fotografija vijesti

Često nas uvjeravaju kako su dijeta i tjelovježba super, ali da je masne naslage na kritičnim točkama na tijelu naprosto nemoguće ukloniti bez pomoći radikalnih mjera, poput liposukcije.

Britanski liječnik i nutricionist Max Tomlison tvrdi da tomu baš i nije tako.

Naime, dr. Tomlinson se hvali kako već više od četvrt stoljeća vodi uspješan program za uklanjanje masnih naslaga s kritičnih točaka u svojoj klinici u Londonu, a „specijalnost" su mu naslage koje njegovi klijenti već godinama neuspješno pokušavaju ukloniti tradicionalnim načinima.

„Zaboravite rigorozne dijete i pretjerivanje s vježbanjem", tvrdi dr. Tomlinson, „razlog zbog kojeg se masne naslage skupljaju na tim kritičnim mjestima leži u hormonima."

Problemi nastaju zbog toga što većina nas živi u stanju hormonskog disbalansa uzrokovanog lošom prehranom, stresom, zagađenjem okoliša i nedovoljnim vježbanjem.

Upravo zbog toga dr. Tomlinson napravio je detaljan vodič za smanjivanje masnih naslaga na svakom kritičnom dijelu našeg tijela, a mi vam prenosimo najzanimljivije dijelove.

Ljubavne ručke

Masne naslage koje se prelijevaju preko vrha vaših traperica mogu označavati problem s hormonom inzulinom, koji je zadužen za regulaciju razine šećera u krvi i njegov nepravilan rad može dovesti do nakupljanja masnoće na bokovima, unatoč tomu što ste inače normalne tjelesne težine. Prehrana bogata šećerima i drugim ugljikohidratima natjerat će tijelo da pumpa inzulin, što s vremenom može stvoriti vrlo ružne masne naslage na ovom osjetljivom mjestu.

Akcijski plan: Izbjegavajte zašećerene proizvode u širokom luku, kao i drugu hranu bogatu lošim ugljikohidratima te alkohol. Zaboravite na bijeli kruh, kekse, torte, kolače, čips, bijelu rižu, zašećerena i alkoholna pića te zaslađene zobene pahuljice, a držite se hrane bogate antioksidansima, poput borovnica, brusnica, brokule, cimeta, češnjaka,kurkume i prirodnog zelenog čaja.

Masne naslage oko linije grudnjaka

Salo koje „ispada" sa strane grudnjaka može biti znak poremećaja u radu štitnjače, žlijezde koja regulira kojom brzinom naše tijelo troši kalorije iz hrane. Nepravilan rad štitnjače može biti razlog stvaranju masnih naslaga u ovom kritičnom dijelu, kao i općenito teškom mršavljenju, osjećaju umora te depresiji.

Akcijski plan: Neke vrste sirove hrane (koje se u drugim situacijama preporučuju kao zdrave) mogu uzrokovati poremećaj pravilnog funkcioniranja štitnjače, stoga ograničite unos brokule, prokulica, kupusa, kelja, bijele repe, repe, breskve, proizvoda iz soje, špinata i jagoda. S druge strane, kuhanjem ovih namirnica deaktiviraju se loši sastojci, što ih čini sigurnima za konzumaciju. Povećajte unos joda i selena brazilskim oraščićima, smeđom rižom, češnjakom, morskim travama, jetricom, lukom, lososom, tunom i žitaricama iz punog zrna. I konačno, opustite se - stres je jedan od ključnih faktora u poremećenom radu štitnjače.

Velika bedra i stražnjica

Ženski hormon estrogen zaslužan je za nakupljanje masnih naslaga na gornjem dijelu nogu, a većina nas izložena je visokim razinama kako prirodnog, tako i sintetičkog estrogena u prehrani i okolišu.

Akcijski plan: Jedite više voća, povrća i žitarica iz cijelog zrna, budući da oni sadrže specijalne tvari koje se vežu na estrogen, kojeg onda naše tijelo može lagano izlučiti van sebe. Izbjegavajte alkohol, tablete protiv bolova i pića prepuna konzervansa i umjetnih bojila (ona prepuna tvari koja počinju s E), budući da oni onemogućavaju jetru u izbacivanju viška estrogena iz krvi.

Jedite prirodne probiotike koji povećavaju broj „dobrih" bakterija u vašem probavnom traktu i smanjite unos kave što je više moguće, budući da su nedavne studije pokazale kako više od dvije šalice kave dnevno u žena uzrokuju visoku razinu estrogena.

Veliki trbuh

Nerazmjerno velik trbuh u žene može biti znak problema s nadbubrežnom žlijezdom i pretjeranom proizvodnjom hormona kortizola. Nadbubrežna žlijezda regulira razinu adrenalina u našem tijelu, a stres je najčešći uzrok poremećaja u njenom radu. U stanjima dugotrajnog stresa tijelo proizvodi velike količine kortizola, što podiže razinu šećera u krvi. Povišen šećer uzrokuje oslobađanje inzulina, zbog čega tijelo sprema višak glukoze u masne naslage u području trbuha.

Akcijski plan: Opustite se - učinite sve što je u vašoj moći da držite stres na što je manje mogućoj razini. Studije su pokazale kako će ovo pomoći i smanjenju osjećaja gladi i potrebe za hranom prepunom kalorijama. Konzumirajte hranu niskog glikemičkog indeksa (žitarice iz punog zrna, povrće, ribu i bijelo meso) i u širokom luku izbjegavajte prerađenu hranu, zašećerene proizvode, masne mliječne proizvode, pivo, vino, voćne sokove i kavu.

06.02.2012. 09:44:00
http://metro-portal.hr/kako-pobijediti-ljubavne-rucke-i-ostale-kriticne-dijelove/67955/