Metro-portal.hr

objavljeno 17.10.2011. 12:13:42
RESETIRANJE UMA

Kako pobijediti kreativnu blokadu

Svima nam se dogodi da nam se mozak ugasi baš kada trebamo nešto važno osmisliti,a to stanje je poznato kao kreativna blokada. No, postoje načini kako da se um ponovno pokrene

Fotografija vijesti

Svima nam se dogodi da nam se mozak ugasi baš kada trebamo nešto važno osmisliti, bilo za posao ili pisanje SMS-a prijatelju, a to stanje je poznato kao kreativna blokada.

No, kako bi se uopće borili protiv nje moramo shvatiti da je kreativnost poput sezonskih doba, misli dolaze i odlaze. U jednom trenutku vaše stvaralaštvo će biti na vrhuncu, a ponekada nećete moći osmisliti najjednostavnije stvari.

Jednostavno morate prihvatiti činjenicu da tako stvari funkcioniraju, ali postoje načini kako maksimalno potaknuti vašu kreativnost, piše w2wlink.  

Sila nije odgovor

Morate biti svjesni da ne možete natjerati pojavu kreativnosti, a svaki pokušaj prisile stvorit će suprotan efekt. Također, samokritičnost, vrijeđanje samog sebe, bijes i strah dovode do još jače kreativne blokade. Prvo što trebate napraviti jest ustanoviti koji vas negativni osjećaji sputavaju, a onda se trebate fizički udaljiti od izvora. Otiđite u drugu prostoriju, sjednite i opustite se, duboko udahnite deset puta ponavljajući u sebi "Ovaj način razmišljanja me gura u slijepu ulicu, moram pronaći novi pristup".

Kretanjem protiv blokade

Ustanite se i radite bilo kakve pokrete, možete i vježbati ako hoćete. Hodajte, mašite rukama, istežite se, trzajte s nogama, što su neobičniji pokreti to će vam više goditi. Za izmišljanje neobičnih pokreta tijela potrebna vam je doza inovativnosti odnosno kreativnosti. Uzmite to kao paljenje automobila guranjem, kreativnost neće sama od sebe "upaliti", pa ju "pogurate" da se pokrene.

Perfekcionizam i strah

Ustrajati da vaš rad mora biti apsolutno savršen, te da strah od pogrešaka su dvije prepreke koje sprječavaju kreativnost i pojačavaju blokadu. Morate biti svjesni da su „pokušaji i pogreške" sastavni dio kreativnosti. Zar mislite da je Albert Einstein iz prve osmislio Teoriju relativnosti? Recite sami sebi: "Ova blokada je još samo jedna stepenica koju moram prijeći do svog cilja".

Skretanje pažnje

Zapeli ste pri nekom poslu, a kako smo rekli da ne možete prisilit kreativnost, jedino što vam preostaje je da potaknete njen nastanak. Kako bi skrenuli misli s predmeta nad kojim razbijate glavu, dignite se i prihvatite se nekog drugog posla, recimo crtanja ili plesanja. Bavljenje sporednim stvarima koje vas opuštaju blagotvorno djeluju na rušenje kreativnih blokada i razne ideje se počinju vrzmati po vašoj glavi. Sigurno vam se dogodila situacija da prilikom obavljanja nekih kućanskih poslova da vam padnu na pamet neke ideje ili vam bude žao što u niste nekoj raspravi iskoristili drugi argument. Um vam nije koncentriran na stvar koja je uzrokovala izostanak kreativnost i na taj način blokada polako, ali sigurno, nestaje.

              


 

17.10.2011. 12:13:42
http://metro-portal.hr/kako-pobijediti-kreativnu-blokadu/64424/