Metro-portal.hr

objavljeno 16.12.2011. 20:53:00
FINO I BEZOPASNO

Kako peći zdrave kolače

Dolazi vrijeme pečenja golemih količina kolača, naučite kako da budu ukusni i zdravi

Kako peći zdrave kolače?
Kako peći zdrave kolače? (Danilo Rizzuti/FreeDigitalPhotos)

Želite se hraniti zdravo, ali to ne znači da čitava stvar mora biti i mučna. Kad su u pitanju kolači malo tko pomišlja na zdravlje, ali uz neke sitne promjene svaki desert može postati vrlo hranjiva i po zdravlje korisna stavka. Sve se svodi na elemente koje već poznajete i koji su dostupni u svakoj trgovini.

Jabuka. Kad pripremate tijesto za kolače, ulje i maslac se smatraju ključnima. Međutim, njih možete zamijeniti zdravijom alternativom bez kompromitiranja okusa ili konzistencije. Koristite jabuke. Kuhajte nekoliko jabuka u vodi, dodajte malo šećera, limunova soka i cimeta i neka tako stoji na vatri do pola sata. Kad se jabuke skuhaju, sve dobro propasirajte i spremite u hermetički zatvoren spremnik. Vaš 'umak od jabuka' je spreman da u svakom trenutku zamijeni maslac i ulje u vašem kolaču, što je idealno ako ste na dijeti.

Kolači s mrkvom. Mrkve su dobre za srce, imaju jak okus i neku svoju prirodnu slatkoću i jedinstvenu teksturu. Umjesto umjetnih zaslađivača, kolaču dodajte šalicu ribane mrkve ili pirea od mrkve.

Čokoladni kolač. Nije potrebno nabrajati istraživanja koja su dokazala koliko je čokolada zdrava i dobra. Nju, naravno, sigurno nije teško uključiti u svakodnevicu. Čokolada sama po sebi nije loša - loša je onda kad je pomiješate s puno šećera, umjetnih zaslađivača, boja, aroma i tako dalje. Tek tada ona postaje grešna. Zato kad idućeg puta budete nešto radili s čokoladom, pokušajte ubaciti i spomenuti 'umak od jabuke', umjesto šećera med, ubacite i pokoji orašasti plod (orasi, bademi, lješnjaci...), nije loše uključiti cjelovite žitarice.

Kokos. Kokos nudi najbolje iz dva svijeta - predivna je okusa i zaslađuje. Kad ga stavljate u kolač, (mrvice, mlijeko, ulje) automatski u njega unosite sve dobro što kokos ima, a samom kolaču osiguravate sjajan okus.

Suho voće. Sušeno voće sadrži prirodne arome i idealno je za korigiranje okusa kolača, a ima i puno zdravih prednosti. Dodajte ga u kolač kad je napola pečen kako bi suho voće bilo dulje svježije i neoštećeno toplinom. Voće možete dodati tijestu dok ga mijesite. U tijestu možete ostavite udubljenja u koja ćete natrpati komade suhog voće kad kolač bude dopola pečen. Na kraju, umjesto rafiniranog brašna možete koristiti brašno od badema ili nekih drugih orašastih plodova.

Voćni kolači. Voće je samo po sebi slatko u općem smislu, ali idealno je i za poboljšanje okusa. Na kraju krajeva, kad kupujete žitne pahuljice ili slatkiše nerijetko tražite baš one s voćnim aromama. Zašto onda ne biste kupili 'prvu stvar' i dodali je kolačima koje spremate? Voće je najbolje kolaču dodavati u komadima.

Med. Treba li ovdje išta reći? Šećer je loše uzimati u velikim količinama, ali s medom je priča malo drugačija. On je prirodni zaslađivač kojega ne treba puno konzumirati da biste zadovoljili potrebu za slatkim. A o njegovom zdravlju napisano je knjiga, članaka, i stručnih radova da ih je nemoguće izbrojati. Dodajte med kolaču s čokoladom i lješnjacima i vrlo brzo ćete primijetiti ako pojačava okus - ujedno ćete dobiti zdravo jelo koje će vam smiriti glad i kontrolirati apetit.

Zobena kaša. Ne sadrži gluten, a to znači da se kolač s njom neće podignuti. Međutim, s njom možete zamijeniti barem pola brašna iz recepata kako biste dobili, istina niži, ali svakako zdraviji kolač.

Tikva. Malo je povrća koje sadrži toliko hranjivih tvari kao tikve a koje je idealan dodatak kolačima. Šalica dvije pirea od tikve super je dodatak kolačima. Evo ideje: pomiješajte pire sa zobenom kašom, dodajte brašna, malo šećera ili bolje meda, dodajte jabučni umak s počeka članka, 3-4 jaja, prašak za pecivo, cimet, mrvljene bademe, malo đumbira, muškatnog oraščića, klinčića, sve to stavite u lagano zamašćenu tavu i pecite 20 do 30 minuta ovisno o volumenu. 

16.12.2011. 20:53:00
http://metro-portal.hr/kako-peci-zdrave-kolace/59783/