Metro-portal.hr

objavljeno 02.12.2009. 10:32:27
Vatikan

Kako papa slavi Božić?

Objavljujemo službeni raspored pape Benedikta XVI. za vrijeme blagdana

(Getty Images)

Na prvi dan Božića, 25. prosinca, papa Benedikt XVI. će iz Vatikana svim ljudima dobre volje poslati svoj blagoslov Urbi er Orbi. Međutim, čitav prosinac bit će iznimno naporan za papu  koji je istovremeno lider države i najveće svjetske vjeroispovijesti.

"Najveći dio papinih obveza odvija se daleko od očiju javnosti", objašnjava Sean-Patrick Lovett s vatikanskog radija: "Papa se rano budi, slavi svetu misu, čita vijesti. Nakon toga počinju audijencije za političke i vjerske čelnike."

U popodnevnim satima Benedikt XVI. vrijeme provodi u čitanju i pisanju. Dok je Ivan Pavao II. volio biti okružen ljudima, sadašnji papa više uživa u samoći. Ipak, u susretima s vjernicima je vrlo pažljiv, pozorno sluša, a susresti ga se može na tjednim audijencijama.

Uoči Božića papa će blagosloviti malog Isusa kojeg će mu donijeti djeca Rima, održati posebnu misu za studente, blagosloviti jelku na Trgu svetog Petra i susresti se s radnicima čistoće koji već tradicionalno izrađuju vlastite jaslice.

U rijetkim trenucima opuštanja, sjest će za svoj klavir kojeg, prema informacijama iz najbližih crkvenih krugova svira vrlo dobro.

Osim pape, velik posao očekuje sve djelatnike Vatikana kojeg će ponovno posjetiti brojni turisti. "Služba za čišćenje bit će vrlo zaposlena kao i stručni vodiči koji nekoliko puta dnevno moraju znatiželjnicima pričati o Michelangelu i drugim umjetnicima", rekao je Sean-Patrick Lovett.

Cjelodnevni rad tijekom božičnih blagdana očekuje i djelatnike pozivne centrale. Naime, ljudi iz cijelog svijeta zovu 24 sata na dan kako bi papi zaželjeli sretan Božić.

Raspored pape Benedikta XVI.8. prosinca - blagoslov kipa Djevice Marije na Piazzi di Spagna

24. prosinca - polnoćka u bazilici sv. Petra

25. prosinca - Urbi et Orbi s vatikanskog balkona

31. prosinca - misa u bazilici sv. Petra

1. siječnja - Te Deum misa u bazilici sv. Petra

Piše: Elisabeth Braw, Metro World News
02.12.2009. 10:32:27
http://metro-portal.hr/kako-papa-slavi-bozic/27687/