Metro-portal.hr

objavljeno 19.04.2012. 13:09:00
NOVAC S NEBA

Kako pametno iskoristiti ovogodišnji povrat poreza

Donosimo vam nekoliko dobrih i mudrih ideja za trošenje vašeg travanjskog „poklona od države"

Bez obzira na visinu iznosa, novac koji svake godine negdje u ovo doba dobijemo na ime povrata poreza uvijek nas razveseli. Mnogi tada odluče kako je to izvrsna prilika da konačno kupe bolji laptop ili mobitel, dok se drugi zadovolje s obnavljanjem proljetnih krpica. Na kraju krajeva, radili ste naporno cijelu godinu, zašto ne potrošiti taj novac na sebe?

Unatoč tomu što nema ničeg lošeg u tomu da se povremeno počastite s nečim, baš zbog toga što je povrat poreza „novac s neba" (barem ga naš mozak u većini slučajeva tako percipira) treba biti posebno oprezan s njegovim trošenjem, kako ne bismo bezveze potratili tu dobru priliku da konačno riješimo neke financijske probleme i zavrzlame koje nam ionako predstoje.

Donosimo vam nekoliko dobrih i mudrih ideja za trošenje vašeg „poklona od države":

1. Napravite godišnje plaćanje

Računi se uglavnom plaćaju na mjesečnoj bazi, ali postoje stvari poput različitih osiguranja i članarina za kojekakve udruge i klubove koji su znatno jeftiniji ukoliko ih plaćate na godišnjoj razini. Najčešći problem s godišnjom otplatom jest činjenica da nikad nemate odjednom toliko novaca, zbog čega je povrat poreza idealna prilika.

2. Platite dio duga

Vraćate li bilo kakav kredit ili dugovanje (Postoji li danas netko tko ne vraća?), vrlo je važno da uložite svaku kunu viška u što bržu otplatu i kupovanje „slobode". Što to prije napravite, prije ćete konačno opet moći financijski stati na svoje noge.

3. Počnite štedjeti

Štednja za crne dane jedan je od prvih i najvažnijih savjeta koji će vam dati svaki stručnjak za osobne financije. Bez obzira možete li odvojiti 500 ili 50 kuna mjesečno, bilo kakva količina novčanih rezervi može vam u kritičnim situacijama nevjerojatno olakšati život. Tada će vam i sve nedaće koje vam život donosi biti puno lakše podnijeti. Neka novac od povrata poreza bude vaš prvi štedni ulog.

4. Fond za darove

Imate li osjećaj da vas blagdani i sezona darivanja zaskoče svaki put nespremne, zbog čega morate ozbiljno stegnuti remen kako biste drugima mogli kupiti makar i simbolične poklone? Ukoliko ste mirni po pitanju kredita i štednje, zašto ne uložiti ovaj „višak" novca u fond za kupovinu poklona?

5. Ulaganje u dom

Ukoliko ste odlučili potrošiti novac od povrata na vaš stan ili kuću, a ne možete si priuštiti sve što biste željeli, uložite u one stvari  koje vam štede ili vraćaju novac, poput boljih prozora, vrata, izolacije, žarulja i ostalih energetski učinkovitih uređaja i predmeta.

6. Članstva za obitelj

Novac od povrat poreza idealan je za kupovinu različitih članarina ili sezonskih karata za vašu obitelj, bez obzira radilo se o muzeju, knjižnici ili sportskom klubu. Ukoliko se još radi o nečemu što vam donosi popust, kako smo već spomenuli u prvoj točki, tim bolje.

7. Ulaganje u obrazovanje

Obrazovanje iz godine u godinu postaje sve skuplje, a nema nikakvih naznaka da će se to tako skoro promijeniti. Čak i ako su vam djeca još u osnovnoj školi, nikad nije prerano da počnete štedjeti za njihov fakultet.

19.04.2012. 13:09:00
http://metro-portal.hr/kako-pametno-iskoristiti-ovogodisnji-povrat-poreza/70205/