Metro-portal.hr

objavljeno 20.04.2013. 12:18:00
SAVJETI

Kako odabrati pravi madrac za sebe?

Na madracu provodimo trećinu života, ako ste zaboravili, pa stvarno nije svejedno na čemu spavamo

Na madracima provodimo trećinu života
Na madracima provodimo trećinu života (Arhiva)

U novije vrijeme proizvodnja madraca uglavnom je usmjerena prema jezgrama od pjena. Poslije gotovo sto godina dominacije opruga, razvoj tehnologije i novih pjenastih materijala gurnuo je pjene u prvi plan i opruge polako odlaze u povijest. U ovoj temi pokušati ćemo objasniti zašto su pjene dominantne i koje su prednosti spavanja na pjeni.

Da bi objasnili prednosti pjene kao jezgre madraca, moramo spomenuti i madrace s oprugama. Osnovna razlika između madraca s oprugama i madraca od pjene su točke rasterećenja i njihov raspored na madracu. Kod madraca s oprugama (Bonell jezgre) točka rasterećenja je u centru svake opruge. To nas dovodi do zaključka da su madraci s više opruga bolji.

Takvo razmišljanje dovelo je do nastanka tzv.- džepićastih jezgri. Za razliku od bonell jezgri kod kojih su sve opruge međusobno povezane i kao takve ne dozvoljavaju madracu da se oblikuje prema obliku tijela, džepićaste jezgre imaju puno više manjih opruga koje svaka za sebe umotane u tkaninu i giba se neovisno. I džepićasti i bonell madraci se rade tako da se na opružnu jezgru stavlja sloj za sprečavanje proboja opruga na koji dolazi nekoliko centimetara pjene.

Na madracima od pjene točka rasterećenja ne postoji, već pjena rasterećuje u svakom dodirnom mjestu s tijelom. Točkasta elastičnost i mogućnost prilagodbe pjena je ono što ih čini superiornim u odnosu na madrace s oprugama. Osim točkaste elastičnosti postoje još neke prednosti u odnosu na madrace s oprugama. Pjene su neusporedivo lakše, a to pojednostavnjuje manipulaciju (okretanje, transport itd.). Pjene za razliku od opružnih madraca uglavnom dolaze s pleteninama, dok su na opružnim madracima još uvijek naviše zastupljene tkanine (gradl).

Osim ovih očitih razlika postoje i neke manje vidljive; opružne jezgre dizajnerima madraca ostavljaju vrlo malo mogućnosti za kreiranje zona (tvrđi i mekši dijelovi po uzdužnoj osi madraca), dok se pjene obrađuju CNC strojevima koji izrezivanjem pjena mogu odraditi gotovo sve što dizajner može zamisliti.

Tipovi pjena

Latex

Prva pjena podobna za izradu madraca pojavila se kad je razvijena Dunlop metoda vulkanizacije latex-a. Zahvaljujući odličnim svojstvima latex je i danas jedna od najzastupljenijih pjena u izradi madraca. Sve ostale pjene su razvijene kako bi se dobio materijal istih, sličnih ili boljih karakteristika uz bolju ekonomsku isplativost.

Više o latex-u pročitajte u temi Latex

PU pjena (poliuretan - PUR)

Poliuretanske pjene su zapravo ono što nazivamo običnom spužvom. Poliuretanske pjene ili PU ili PUR pjene su materijali koji zapravo nisu podobni za izradu madraca, ali se koriste zbog niske cijene sirovine u tzv. low cost segmentu madraca. Ove pjene najlošije dišu od svih pjenastih materijala na tržištu madraca. Jedine su pjene koje se mogu vakumirati (prodaju se u rolanom obliku) i relativno su malih gustoća (uglavnom 20-35kg/³). Na tržištu postoji velik broj ne fer proizvođača koji ove pjene prodaju pod nekim svojim nazivom (komoforna pjena i sl.) i time dovode kupca u zabludu da kupuje kvalitetniji materijal. Vijek trajanja ovih pjena na 3-5 godina.

HR pjena (high resilience) - hladno lijevana pjena

Kao i sve druge sintetičke pjene i ova je napravljena na bazi poliuretana, ali su svojstva HR pjene neusporedivo bolja u odnosu na obične PU pjene. Ove pjene imaju otvorenu staničnu strukturu što omogućava nesmetan protok zraka kroz jezgru madraca. Izrađuju se u visokim gustoćama (30-65kg/³) i imaju vijek trajanja cca. 12 godina ovisno o gustoći. HR pjene nazivaju se i hladno lijevanim pjenama zbog razlike u temperaturi pri kojoj se lijevaju u odnosu na PU pjene; PU pjene 100-125 °C, HR pjene 30-85 °C. Osim spomenutih naziva, kao i kod PU pjena većina proizvođača upotrebljava svoj naziv za ovaj tip pjene.

O HR pjenama pročitajte u temi HR pjena

Viscoelastična - memory - memo-sens pjena

Ovaj tip pjene predstavljen je od strane švedskog proizvođača Tempur-pedic 1992.g. gdje je razvijen u suradnji s NASA-om u svrhu oblažavanja djelovanja ekstremnih g-sila na astronaute.

Gotovo da i nema proizvođača madraca koji u svojoj ponudi nema madrac od memory pjene. Ovu pjenu karakterizira najbolja točkasta elastičnost s kojom se može mjeriti jedino vrlo dobar vodeni krevet. Termosenzibilnost i točkasta elastičnost uzrok su velikoj popularnosti ovog tipa pjena. Viscoelastične pjene imaju antidekubitalno djelovanje i svoju upotrebu pronašle su u medicini. Kao i kod drugih tipova pjena i kod visco pjene specifična gustoća je faktor koji određuje kvalitetu i cijenu krajnjeg proizvoda.

Više o viscoelastičnim pjenama pročitajte u temi Viscoelastična pjena

20.04.2013. 12:18:00
http://metro-portal.hr/kako-odabrati-pravi-madrac-za-sebe/77681/