Metro-portal.hr

objavljeno 06.04.2013. 13:14:00
MONEY, MONEY ...

Kako novac utječe na veze

Za stabilnu je vezu vrlo važno da oba partnera imaju jednak odnos prema novcu i njegovoj važnosti u životu

Svađe zbog novca su među najčešćima
Svađe zbog novca su među najčešćima (Arhiva)

Kao i sve ostale stvari u životu, novac ima upravo onoliko vrijednosti za nas koliko mu je sami damo. Možda vam ovo zvuči nemoguće, no ako se prisjetite silnih članaka o ljudima koji sasvim normalno žive bez i jednog novčića u džepu, razmislit ćete ponovno. 

Ipak, materijalističko društvo nametnulo je važnost i vrijednost novca većini stanovnika Zemlje, pa su tako šareni papirići postali kamen spoticanja u mnogim vezama. 

No, osim praktične, novac za ljude ima i različitu emocionalnu vrijednost, pokazala su razna istraživanja. Ključne razlike su u shvaćanju novca kao, primjerice, sredstva sigurnosti, mogućnosti užitka ili čak samopoštovanja. 

Upravo su ti razlozi ključni za zaključak da ljudi u vezi trebaju imati što sličniji odnos prema novcu kako bi njihova veza bila kvalitetna i uspješna. 

Bračna terapija je pokazala da je novac jedna od pet tema koje su najčešći izvor svađa u braku, a problem nastaje upravo pokušajem uklapanja partnera u svoj sustav vrijednosti.

Stoga, kad se bacite u potragu za životnim partnerom, pripazite da se ne vežete za osobu čiji su stavovi o novcu upravo suprotni od vaših, jer takva veza nema perspektive.

06.04.2013. 13:14:00
http://metro-portal.hr/kako-novac-utjece-na-veze/77429/