Metro-portal.hr

objavljeno 18.07.2016. 09:01:00
SAVJETI

Kako NE izgleda pravi doručak

Doručak umnogome određuje kakav će nam biti dan, stoga je izuzetno važno izbjegavati neke namirnice i napitke koji će napraviti više štete nego koristi

Kako izgleda zdrav doručak
Kako izgleda zdrav doručak (Shutterstock)

Doručak je, kao što već i ptice na grani znaju, najvažniji obrok u danu i upravo iz tog razloga vrlo je važno pojesti neku zdravu i uravnoteženu kombinaciju namirnica kako bismo imali dovoljno energije za početak zdravlja.

Pogrešan odabir neće samo loše utjecati na naše zdravlje, već će i ozbiljno povećati našu težinu i na taj način napraviti više štete nego koristi.

Nutricionisti preporučuju da za doručak treba odabrati lagane namirnice kao što su integralna peciva, mlijeko, jogurt, zobene pahuljice, žitarice, a za slatko odaberite sušeno voće i orašaste plodove. 

Tako ćete dobiti dugotrajniji osjećaj sitosti, a vaše tijelo će imati dovoljno vitamina da izdrži vaš cijeli radni dan. 

Naravno, ima i namirnica i napitaka koje treba zaobilaziti u širokom luku, pa evo o kojima se radi:

Energetske pločice - mogu se činiti kao dobra ideja za doručak, ali uz zdrave žitarice također sadrže puno šećera. Neke pločice mogu imati i komadiće čokolade koji će donijeti dodatne neželjene kalorije.

Jako zaslađena kava - kava je nekima obvezna za početak dana i nije nikakav udarac na zdravlje ako je pijete bez puno dodataka. Vrhnje za kavu, bjelilo i šećer napravit će od šalice kave pravu malu kalorijsku bombu.

Kupovni sok od naranče - moramo voditi računa o tome da kupovni sokovi sadrže puno šećera, pogotovo oni koji imaju mali udio voća. Puno bolja opcija je popiti čašu vode i pojesti jednu cijelu naranču. Cijeli plod dat će organizmu potrebne vitamine i minerale, a želudac će ispuniti vlaknima koji će dati osjećaj sitosti.

Palačinke - često možemo vidjeti na filmovima i u raznim serijama kako obitelji doručkuju palačinke ili vafle prelivene nekim sočnom preljevom. Ta jela nikako ne bismo smjeli konzumirati za doručak. Umjesto toga, puno je zdravije pripremiti žitarice, tost i nemasni jogurt ili omlet od bjelanjaka. Ovo će vam osigurati potrebne proteine i dati energije za početak dana.

Slatkiši - volite ujutro uz kavu pojesti komadić čokolade ili kolača? Ostavite to za kasnije, kao desert nakon jela. Doručak nikako nije vrijeme za takav odabir namirnica.

18.07.2016. 09:01:00
http://metro-portal.hr/kako-ne-izgleda-pravi-dorucak/99160/