Metro-portal.hr

objavljeno 27.03.2013. 14:02:02
SRAMOTA

Kako nas varaju proizvođači mesa

BBC-jev dokumentarac pokazao je kako u testiranom hamburgeru uopće nije bilo goveđeg mesa, nego samo krv i srce

Nitko ne zna kakvo je meso zapravo u hamburgeru
Nitko ne zna kakvo je meso zapravo u hamburgeru (Shutterstock)

U Velikoj Britaniji u tijeku je velika istraga o prijevarama u vezi s hranom. Tako su za potrebe BBC-jevog dokumentarca na testiranje u laboratorij poslni uzorci curryja i kebaba sa šest različitih lokacija u Londonu. Rezultat je bio poražavajući. Govedina u umaku od graha imala je puno pilećeg materijala, tj. krvi, a hamburger od govedine uopće nije imao goveđeg mesa. 

Najgora je situacija bila s curryjem. "Tek kad smo pomislili da stvari ne mogu biti gore, stigao je indijski janjeći curry. On je ipak sadržavao meso, međutim to meso nije bila janjetina, ali ni svinjetina, piletina, govedina, kozletina ili konjetina", rekao je glasnogovornik BBC-jeve emisije. 

Nti jednim laboratorijskim testom nije identificirano od koje životinje je to meso. Ukoliko se tome pridoda nedavno otkriće u Španjolskoj gdje se pseće meso koristi u pripremi hrane za kućne ljubimce, situacija postaje zabrinjavajuća.

Ovo nije prvi put da se pokreću pitanja u vezi sa hranom u Velikoj Britaniji. Prošle godine, tijekom kontrole 20 janjećih curryja u West Midlandu, otkriveno je kako su svi napravljeni od jeftinije govedine, svinjetine i piletine. Četiri uzorka uopće nisu sadržavala janjetinu, a okus je skriven pomoću jako začinjenog umaka.

Također, jedna tvornica za proizvodnju mesa u Walesu optužena je za dobavljanje konjskog mesa iz Yorkshirea za tvrtke koje pripremaju kebabe i burgere za stotine nezavisnih restorana.

Otkriće konjetine u proizvodima velikih kompanija, poput supermarketa Tesco i Asda, lanca fast-foodova Burger King i drugih, promijenilo je navike potrošača, očekuje se da bi moguće prjievare u vezi s mesom u curryju također mogle utjecati na industriju hrane.

27.03.2013. 14:02:02
http://metro-portal.hr/kako-nas-varaju-proizvodjaci-mesa/77274/