Metro-portal.hr

objavljeno 19.12.2012. 18:19:00
PROBUDITE SE

Kako nas naš um sabotira

Budite svjesni činjenice da svatko od nas ima svoj vlastiti "tunel realnosti" kroz koji gleda svijet oko sebe

Kakve nam sve zamke sprema naš um
Kakve nam sve zamke sprema naš um (Arhiva)

Naš je um čudna stvarca koja neke stvari radi na načine koje ne bismo očekivali. Naime, golema količina informacija koju čula svakog trena slijevaju u mozak mora se nekako filtrirati i obraditi, i upravo tu se događaju stvari koje ne bi trebale i koje iskrivljuju našu percepciju.

Naime, kad bismo svijet oko sebe shvatili kao sjajan DVD visoke kakvoće, ono što naš mozak na kraju napravi od toga puno je bliže loše kodiranom DivX filmu i tako nas zapravo sabotira.

Kognitivna pristranost način je na koji mozak brže obrađuje informacije, no ujedno vam ne donosi pozitivne bodove kod kolega jer, ako je želite nadvladati, obično imate više informacija od drugih i izazivate zavist.

Filter koji također radi probleme zove se potvrdna pristranost, a to je zapravo traženje informacija koje odgovaraju vašoj teoriji u riječima drugih. Za vas osobno to je sjajno, no kad to drugi rade vama, vjerojatno već nakon par minuta postajete vrlo nervozni i agresivni.

Stoga, budite svjesni činjenice da svatko od nas ima svoj vlastiti "tunel realnosti" kroz koji gleda svijet oko sebe, opterećen vlastitim predrasudama i problemima, samonametnutim ograničenjima i ostalim mentalnim igrama koje nam se nekad čine tako korisnim.

Kad se sljedeći put nađete na pragu svađe ili razdora oko nekog pitanja, povucite se i razmislite prvo o tome gdje vi griješite u pristupu, a tek zatim osuđujte druge. Tko zna, možda postanete bolja osoba.

19.12.2012. 18:19:00
http://metro-portal.hr/kako-nas-nas-um-sabotira/75513/