Metro-portal.hr

objavljeno 28.10.2015. 09:01:00
EH, DA ...

Kako nas drastične dijete debljaju

Iako možda naslov zvuči kontradiktorno, rezultati istraživanja su jasni - drastične dijete na kraju gotovo uvijek završe debljanjem

Pripazite što radite svom tijelu
Pripazite što radite svom tijelu (FreeDigitalPhotos)

Drastične dijete popularne su kod šire publike jer "garantiraju" gubitak kilograma u kratkom roku, a uz to se obično misli kako nije potrebno vježbanje, pa ih možemo nazvati dijetama za lijenčine.

No, rezultati su obično problematični - ako i uspijete izdržati tjedan ili dva na takvoj dijeti i skinuti nekoliko kilograma, za mjesec, dva najčešće ćete biti ponovno na početnoj kilaži, a nije rijetkost da se zalijepi i koji dodatni kilogram. Zašto? Zato što takve dijete imaju negativan učinak na vaše tijelo, pa evo razloga zašto bi ih trebali izbjegavati u širokom luku.

Za početak, takve dijete usporavaju metabolizam - kad drastično smanjite unos hrane, tijelu šaljete signal da počne spremati sve nutrijente koje može. Tijelo takvu dijetu shvaća kao izgladnjivanje i počinje spremati masti. Nakon što završite s dijetom, metabolizam je i dalje usporen i povratak izgubljenih kilograma je neizbježna posljedica.

Nadalje, povećavate mogućnost prejedanja - nakon izgladnjivanja ljudi najčešće krenu nadoknađivati propušteno jer, eto, sad imaju manje kilograma i kad se to spoji s usporenim metabolizmom ... rezultat znate i sami.

Gubite mišićnu masu - prvo se gubi voda iz tijela, a nakon toga tijelo energiju počinje tražiti u mišićima i oni se smanjuju, što je velik problem. Naime, nakon dijete nećete vratiti mišiće, nego će se težina vratiti samo kroz masti, pa ćete biti deblji i "mekaniji" nego prije. Mišići vam trebaju, jer oni izgaraju kalorije i u mirovanju, pa će tako vaš hladni pogon trošiti manje nego prije drastične dijete.

Uz to, kad ste na drastičnoj dijeti i vježbate, izgarate manje kalorija - mišiće ste već počeli gubiti, energije nemate zbog nedovoljnog unosa hrane i ne možete izdržati cijeli trening, pa se počinje preskakati (kao, krenut ćete opet kad prestanete s dijetom), gubite naviku vježbanja i kilogrami ponovno stižu, obično i više nego prije.

Usporava se probava - drastične dijete pogađaju i probavu koja postaje sporija, pa je rezultat nerijetko zatvor, koji nakon prestanka dijete i dalje radi probleme, a i gomila kilograme.

Sve u svemu, zaboravite na brze rezultate - zdrava prehrana i redovita tjelesna aktivnost najbolji su način dolaska do željene težine i održavanje iste nakon mršavljenja. 

28.10.2015. 09:01:00
http://metro-portal.hr/kako-nas-drasticne-dijete-debljaju/94731/