Metro-portal.hr

objavljeno 08.12.2013. 21:30:00
HE HE

Kako nam ljubav mijenja mozak

Znanstvenici su raznim istraživanjima već dokazali da zaljubljeni ljudi razmišljaju na čudnovat i ne baš logičan način, a evo što nam sve radi ljubav

Ljubav nam u mozgu radi svašta
Ljubav nam u mozgu radi svašta (FreeDigitalPhotos)

Zaljubljenost je čudno stanje mozga, kad kemija radi najneobičnije spojeve koji imaju snažan utjecaj na ljudsko ponašanje, pa nije loše znati što se to zapravo događa u nama kad se u nekoga ludo zaljubimo. 

Ljubav je, kažu znanstvenici, poput droge. Kad se zaljubimo, dio mozga koji je inače povezan s ovisnošću o drogama postaje naglo aktivan i daje nam osjećaj euforije. Uz to, velik dio kognitivnih resursa mozga koristimo za razmišljanje o osobi u koju smo se zaljubili, što uvelike utječe na našu koncentraciju i usredotočenost na posao, što faktički znači da nas ljubav zaglupljuje.

Jednako tako, ljubav aktivira određene dijelove mozga koje inače aktiviraju lijekovi protiv boli, tako da nije ni čudo da nam je dovoljan dodir voljene osobe kako bi se bol znatno smanjila ili potpuno nestala. 

Ljubav sinkronizira naše otkucaje srca s partnerom, a kod muškaraca djeluje i na usporavanje hoda koji se prilagođava ritmu i tempu hoda partnerice.

Uz to, istraživanja su pokazala i da nam ljubav podiže glas za oktavu, jer žene s muškarcima koji su im privlačni govore višim glasom, a muškarci, s druge strane, kad se zaljube nesvjesno prestaju gledati druge atraktivne žene.

Sve u svemu, ljubav u mozgu radi čuda, pa nije neočekivano da zaljubljeni rade gluposti ...

08.12.2013. 21:30:00
http://metro-portal.hr/kako-nam-ljubav-mijenja-mozak/82029/