Metro-portal.hr

objavljeno 26.11.2021. 09:01:00
ZAPAMTITE!

Kako najbolje snimati mobitelom?

Par trikova kako bi vaša mobilna fotografija ispala baš onako kako želite - besprijekorno!

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Prije pojave modernih pametnih telefona, za odlične fotografije bilo je potrebno utrošiti puno vremena na pripremu te u istraživanje kako koristiti skupe kamere, njihove nezgrapne dodatke i softver za uređivanje fotografija.

Zahvaljujući mobitelima, taj je proces uvelike olakšan, a danas se malo koji može pohvaliti da postavlja standarde i diže letvicu ostalima u svojoj cjenovnoj kategoriji kao što je Huawei nova 9 kojeg izdvaja inovativnost i privlačan dizajn, te čak 5 naprednih kamera koje su inače rezervirane za više cjenovne kategorije, a zbog kojih ćete biti puno zadovoljniji svojim slikama i videima.

No, bez obzira posjedujete li najnapredniji uređaj, potrebno je poznavati nekoliko osnovnih pravila fotografije da bi vaše fotke bile zapažene na društvenim mrežama.

Priprema je bitna!

Iako to mnogi zaborave, prije bilo kakvog fotografiranja potrebno je očistiti uređaj. Time se sprječava pojava nepoželjnih crtica, točkica i sličnih opstrukcija u kadru za koje smo sigurni da nisu bile tamo. One se obično pojave zbog nečiste leće ili ekrana koji može biti uprljan otiscima, ostacima prašine, kapljica... Nakon toga istražite koje opcije fotografiranja postoje u telefonu: portret, panorama, noćni način, razni filteri - dobar fotograf se uvijek pripremi unaprijed. 3D zakrivljeni zaslon Huawei nova 9 telefona veličine 6,57 inča lako ćete očistiti jednim potezom, a stopa osvježavanja od fenomenalnih 120 Hz pomoći će u navigaciji kroz brojne aplikacije i modove fotografiranja.

Okolina vam je prijatelj

Nakon što ste se upoznali s mogućnostima svojeg telefona, treba razmisliti što ćete slikati, odnosno što će biti objekt fotografije. U tome vam mogu pomoći vidljive linije u kadru koje promatrača vode prema objektu npr. cesta, ograda, tračnice, drvored, sjena itd. Njima usmjeravate pažnju, mijenjate raspoloženje fotografije te postižete dubinu. Profesionalci savjetuju i da se poigrate perspektivom; promijenite kut slikanja - spustite se na razinu zemlje, slikajte odozgo ili promijenite udaljenost od objekta. Huawei nova 9 posjeduje čak 4 stražnje kamere: glavna 50 MP kamera visoke rezolucije sa senzorom za detalje i boje; ultra-širokokutnu kameru koja u kombinaciji s tehnologijom protiv distorzije donosi slike bez zakrivljenosti, kameru za dubinu te makro kameru za kristalno jasne fotografije na malim udaljenostima od cca 4 cm.

Pazite na detalje

Najbolji lijek protiv mutnih fotki jest upaliti opciju za slikanje objekta u pokretu ili umiriti i stabilizirati mobitel. Za to vam može poslužiti bilo koji statičan predmet na koji se može postaviti mobitel ili na kojeg se možete osloniti dok slikate - zid, stol, čak i vlastito koljeno koje će vam usput dati drugačiju perspektivu. Za balansiranje same fotografije, uključite pomoćne linije (tzv. gridlines) kojima treba smjestiti objekt fotografije prema pravilu trećina. Promatračevom oku bit će ugodnije, ako objekt postavite na križanje ili uzduž ovih linija. Time izbjegavate pozicioniranje objekta u središte fotografije (ovo svi radimo), što u završnici ne daje najbolji rezultat. Isto vrijedi i za prethodno spomenute vertikalne i horizontalne vidljive linije. Za kraj, pripazite gdje su vam prsti! Nitko ne voli vidjeti žutu ili narančastu fleku u jednom kutu fotografije.

Razmišljajte kao profesionalac

Profesionalni fotograf bi vam vjerojatno savjetovao da prije uključivanja bljeskalice koja je obično previše intenzivna, iskoristite dostupno prirodno ili umjetno svjetlo, pozicionirano visoko iza fotografa za najbolji efekt. Kod slikanja selfija u noćnim uvjetima ili onim s prigušenim svjetlom, pomoći će vam prednja 32 MP 4K ultra HD portretna kamera i AI Beauty način slikanja mobitela nova 9. U slučaju potrebe, razmotrite korištenje osvjetljenja iz drugog mobitela koji ćete usmjeriti prema reflektirajućoj površini poput zida ili stropa čime se svjetlo bolje rasprši. Uz to, jednim klikom na ekran, promijenit ćete ekspoziciju te izoštriti fokus na određeni dio fotografije - bio to objekt (čime se izbjegava nepotrebno zumiranje) ili pozadina (za dobivanje lijepih silueta).

Savjeti za savršeni kadar

Oslobodite svoju kreativnost! Za okvir fotografije iskoristite dovratak, stranice prozora, vegetaciju, stilizirane otvore u ogradi... tisuću je raznih načina kako učiniti fotografiju zanimljivom. Pronađite razne ponavljajuće uzorke, a ako je uzorak prekinut - još bolje! Uslikajte istu lokaciju u različita doba dana ili godine, pronađite suprotne boje, simetriju ili najsitnije detalje poput oljuštene boje ili mozaika na podu. Osim toga, poigrati se možete s refleksijom u vodi i staklu sunčanih naočala ili ulovite drugog fotografa u akciji pa napravite sliku u slici! U vašoj potrazi za savršenim kadrom pomoći će vam Huawei nova 9 koji je tanak samo 7,77 mm i težak neznatnih 175 grama što ga čini idealnim suputnikom. 

26.11.2021. 09:01:00
http://metro-portal.hr/kako-najbolje-snimati-mobitelom/135320/