Metro-portal.hr

objavljeno 03.12.2011. 19:52:43
POZDRAV GLAVOBOLJI

Kako na prirodan način pobijediti migrenu

Donosimo vam prirodne metode koje mogu reducirati intenzitet i učestalost napadaja nesnosne glavobolje, a u nekim slučajevima mogu i u potpunosti odagnati migrene

Fotografija vijesti

U većini slučajeva ljudi se riješe povremenih glavobolja uzimanjem aspirina, no osobe koje pate od migrene nemaju takav luksuz jer klasični analgetici nemaju utjecaja na nesnosnu glavobolju. No tu nije kraj tegobama, većina lijekova protiv migrene imaju širok opus nuspojava, od mučnine i čireva na želucu do povećanog rizika od moždanog udara i infarkta, piše Caring.

Iako liječnici još uvijek nisu otkrili što uzrokuje migrene uspjeli su saznati koje se fiziološke promjene događaju - kada se živčane stanice u mozgu previše stimuliraju ispuštaju se kemijski spojevi koji onda uzrokuju upale i oticanje krvnih žila u vratu i mozgu.

Kako bi izbjegli konzumiranje tableta koje su najčešće dvosjekli mač, dok lijeće jedan dio organizma uništavaju drugi dio, donosimo vam prirodne metode koje mogu reducirati intenzitet i učestalost napadaja nesnosne glavobolje, a u nekim slučajevima mogu i u potpunosti odagnati migrene.

Tjelovježba

Liječnici već neko vrijeme preporučaju osobama koje pate od bolnih migrena da se svakodnevno bave nekim sportskim aktivnostima, a sada je tu tvrdnju potkrijepilo istraživanje švedskih znanstvenika. Naime, istraživanje provedeno početkom 2011. godine na sveučilištu u Gothenburgu pokazalo je da su aerobne vježbe podjednako uspješne kao i lijek za prevenciju migrena, Topamax.

Kako pomaže: Uredno svakodnevno vježbanje pomaže pri otklanjanju napetosti i stresa, što su najčešći uzročnici bolnih migrena. Vježbanje ujedno potiče lučenje endorfina koji je djeluje kao blagi sedativ.

Koja je doza: Liječnici preporučaju 150 minuta umjerenog ili 75 minuta energičnog vježbanja tokom jednog tjedna. Stručnjaci predlažu da se vježbe ravnomjerno rasporede, te da se ne pretjeruje jer intenzivne vježbe mogu izazvati upravo ono što se pokušava izbjeći, a to je migrena.

Riboflavin - laički vitamin B2

Riboflavin štiti stanice od oksidacije, te sudjeluje u dobivanju energije iz ugljikohidrata, masti i bjelančevina. Istraživanja su pokazala da 59 posto osoba koje su u periodu od tri mjeseca dnevno konzumirale 400 mg vitamina B imale više od 50 posto manje napadaja migrene.

Kako pomaže: Znanstvenici tvrde da je riboflavin efektivno sredstvo za sprječavanje nastanka migrena, no vitamin B2 ne može smanjiti intenzitet i skratiti trajanje glavobolje.

Koja je doza: Liječnici preporučaju svakodnevnu konzumaciju 400 mg riboflavina u periodu od tri mjeseca, a pritom savjetuju uzimanje B-kompleksa jer riboflavin pojačava apsorpciju ostalih esencijalnih minerala, poput cinka, željeza, folne kiseline, te vitamina B3 i B12.

Hrana: Jetra, nemasna govedina, divljač, cjelovite žitarice, jogurt, mlijeko, jaja, bademi, šparoge, prokulice, špinat, brokula. Stručnjaci još savjetuju da se hrana drži na mračnome mjestu jer svijetlo uništava riboflavin.   

Magnezij

Ljudsko tijelo nije u stanju proizvesti magnezij stoga ga moramo unijeti putem hrane, a brojna istraživanja su pokazala kako je pomanjkanje magnezija u tijelu direktno odgovorno za nastanak migrena.  

Kako pomaže: Magnezij pomaže pri opuštanju mišića te sprječava iritaciju živaca.

Koja je doza: Znanstvenici su podijeljenog mišljenja; jedni preporučaju od 200 do 600 mg, dok drugi savjetuju da dnevna konzumacija magnezija bude čak i 1000 mg. Mi vam preporučamo da se posavjetujete s vašim liječnikom, te da zajedno osmislite sigurnu i efektivnu dozu.

Hrana: Bundevine sjemenke, špinat, blitva, divlji losos, iverak, sjemenke suncokreta, sezam, lan, soja, te crni grah.

Konenzim Q10

Konenzim Q10 je antioksidans koji je vrlo važan u održavanju dobrog zdravlja naših krvnih žila. Ljudsko tijelo proizvodi Q10, no nije na odmet da ga se unese prehranom. Istraživanja su pokazala da kod više od 60 posto ispitanika koji su dnevno uzimali 150 mg konenzima Q10 migrena je za više od 50 posto krače trajala nego kod osoba koje nisu konzumirale ovaj antioksidans. A što je najvažnije nije bilo nuspojava.

Kako pomaže: Konenzim Q10 pojačava cirkulaciju krvi u mozak, štiti stanice od oksidacije, te pomaže pri stabilizaciji šećera u krvi.

Koja je doza: Kao i kod magnezija razni liječnici preporučaju različite doze, jedni savjetuju 60 mg, dok drugi inzistiraju da se na dnevnoj bazi unese 100 mg Q10. Preporučamo konzultacije s liječnikom.

Hrana: Stručnjaci još uvijek nisu sigurni koja hrana sadrži konenzim Q10, no poznato je da su ribe i sve iznutrice, pogotovo jetra, bubrezi i srce, bogate ovim antioksidansom.

Krizantema

Vjerovali ili ne cvijet koji se poistovjećuje s ukrašavanjem posljednjeg počivališta naših najmilijih može pomoći u reduciranju glavobolja prilikom napada migrene. Naime, neki stručnjaci tvrde da krizanteme, čija su blagotvorna djelovanja poznata već tisućama godina u tradicionalnoj kineskoj medicini, zajedno s korom bijele vrbe mogu smanjiti za čak 60 posto učestalost, intenzitet i trajanje migrene.

Kako pomaže: Krizanteme mogu pomoći pri ublažavanju svrdlajuće boli koja se javlja kod migrene tako što smiruje upalne procese, pogotovo kod krvnih žila u mozgu. Nadalje, može ublažiti nagon na povraćanje, te mučninu.

Koja je doza: Preporuča se minimalno 250 mg dnevno, u periodu od dva tjedna. Neki stručnjaci predlažu da kura traje oko mjesec dana kako bi se osjetili pozitivni efekti.

Pažnja: Nemojte na vlastitu ruku započinjati konzumaciju, posavjetujte se sa vašim liječnikom. Također, nemojte konzumirati krizantemu ili pripravke od nje ako ste trudni ili pokušavate zanijeti.

03.12.2011. 19:52:43
http://metro-portal.hr/kako-na-prirodan-nacin-pobijediti-migrenu/66046/