Metro-portal.hr

objavljeno 18.10.2019. 14:01:00
COOL

Kako morski organizmi mogu liječiti bolesti

Istraživanja se provode u okviru 37 milijuna kuna vrijedna projekta 'BioProspecting Jadranskog mora' pod vodstvom Rozelindre Čož-Rakovac na Ruđeru

Kako nas mogu izliječiti?
Kako nas mogu izliječiti? (Shutterstock)

Dosadašnji rezultati istraživanja projekta čiji je cilj dobivanje biološki aktivnih molekula s poželjnim svojstvima iz morskih organizama u hrvatskom dijelu Jadrana, predstavljen je u Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu.

Istraživanja se provode u okviru 37 milijuna kuna vrijedna projekta 'BioProspecting Jadranskog mora' pod vodstvom Rozelindre Čož-Rakovac, koji je okupio 65 znanstvenika i zaposlio 22 nova istraživača.

Voditeljica projekta i Centra izvrsnosti BioProCro Rozelindra Čož Rakovac kazala je da je do sada obavljeno osam uzorkovanja materijala na kojem se provode istraživanja na području biološke i kemijske raznolikosti, te evaluacija biološkog i kemijskog potencijala.

Mikroalge su jedinstveni izvor za bilo koju industriju od farmaceutske, prehrambene, agrikulturne ili pak kozmetičke industrije, te svoju primjenu mogu naći kao antioksidanti, pročišćivači voda, imunostimulansi, a mogu imati i antivirusna i antikancerogena svojstva.

"Dosadašnja istraživanja pokazala su da ekstrakti jednog jadranskog žarnjaka imaju izrazito jako antimikrobno, odnosno inhibitorno djelovanje na zlatni stafilokok (Staphylococcus aureus), uzročnika širokog spektra bolesti kod ljudi koji može biti i smrtonosan za osobe imunokompromitiranog zdravlja, istaknula je Čož Rakovac.

Također, istraživanja jedne smeđe alge pokazala su da ona ima jako inhibitorno djelovanje na fotobakteriju (Photobacterium damselae subsp. Piscicida) koja se najčešće javlja kod riba izazivajući velike ekonomske gubitke u akvakulturi. Primjenom navedenih ekstrakata smanjila bi se upotreba antibiotika u uzgoju, što bi posredno moglo utjecati na zdravlje ljudi, objasnila je.

Voditelj kemijskih istraživanja i zamjenik voditeljice Centra BioProCro Marin Roje kazao je da od materijala koji je donesen iz mora u laboratorijima traže molekule koje su odgovorne za bioaktivnost, "sveti gral bioprosketinga" i naveo neke mikroalge iz kojih su izdvojili molekule koje mogu biti korisne u industriji zaštite od UV zračenja, za regulaciju masnih kiselina, i upotrebu u isparivih spojeva u proizvodnji kozmetike.

18.10.2019. 14:01:00
http://metro-portal.hr/kako-morski-organizmi-mogu-lijeciti-bolesti/121373/