Metro-portal.hr

objavljeno 05.10.2017. 11:01:00
POZITIVA

Kako med utječe na zdravlje

Med je jedan od najstarijih lijekova na svijetu, a dobro je znati koje vrste meda imaju kakav utjecaj na naše zdravlje

Čudesni med treba znati koristiti
Čudesni med treba znati koristiti (Pexels)

Med je vjerojatno najsavršeniji proizvod prirode,što su ljudi prepoznali još davno, a u novija vremena i dodali nove proizvode paleti zdravlja - pelud, propolis i matičnu mliječ.

No, ako vam je i med dovoljan, treba znati koje vrste meda su najčešće u našem podnevlju i koje ljekovite učinke imaju.

Bagrem - umiruje živčani sustav, otklanja napetost i pomaže kod nesanice. Također je dobar kod probavnih tegoba i zatvora. Bagremov med spada u cjenjenije vrste meda. 

Kadulja - ova vrsta meda je žutesmeđe boje i ima izraženu aromu i miris kadulje. Odličan je kod prehlada, bronhitisa i suhog kašlja. Pospješuje izbacivanje sluzi iz dušnika i bronhija. Osim toga, ima umirujuće djelovanje, ublažava anksioznost i napetost. 

Kesten - med od kestena je tamnocrvene boje i intenzivnog slatko-gorkog okusa. Odličan je za rješavanje tegoba probavnog trakta, žgaravice, gastritisa i čira na želucu. Stimulira rad jetra i bubrega te liječi anemiju Obiluje folnom kiselinom, željezom i vitaminom C.

Lipa - ovaj med je svijetle boje, gotovo proziran. Ima blag okus i ugodan miris lipe. Ovaj med potiče znojenje i cirkulaciju te je odličan za detoksikaciju tijela i borbu protiv prehlada i gripe. Ne smiju ga koristiti osobe koje imaju problema sa srcem i krvnim žilama. 

Livada - cvjetni ili livadni med dobiva se od različitih vrsta cvijeća, ovisno o podneblju. Zbog toga je bogat sastavom i preporučuje se za podizanje imuniteta te za ublažavanje alergija. Osobito je koristan djeci u razvoju, starijim osobama i ljudima koji imaju problema sa srcem. Okus i izgled ovise o podneblju iz kojeg med dolazi. Vrca se u proljeće i u ljeto. 

Vrijesak - spada među ljekovitije vrste meda. Tamnožute je boje i intenzivnog okusa. Upotrebljava se kod kašlja, bolesti bubrega i mjehura, reume, artritisa, ekcema, problema s prostatom. Potiče znojenje i izbacivanje vode iz tijela.

Za kraj - kako se jede med

Preporučuje se med jesti svakodnevno kako bi imao optimalan učinak na zdravlje. Odrasloj osobi preporučuje se dvije do tri žlice meda na dan. Možete jednostavno pojesti med na žlicu ili ga namazati na kruh ili pak njime sladiti napitke. Tu treba voditi računa da je napitak topao, a ne vruć, jer med gubi svoja ljekovita svojstva ako ga se pregrije.

Djeci treba početi davati med nakon što navrše godinu dana. U sezoni gripe i prehlada uz med uzimajte i propolis kako bi dodatno ojačali imunitet. Med se preporučuje kupovati iz provjerenih izvora. 

05.10.2017. 11:01:00
http://metro-portal.hr/kako-med-utjece-na-zdravlje/107747/