Metro-portal.hr

objavljeno 19.12.2020. 21:02:00
SAVJETI

Kako malo manje razmišljati?

Zbog pretjeranog razmišljanja gubimo previše vremena, postajemo neaktivni i stvaramo brige. Ne samo da ne krećemo naprijed, već se i krećemo unatrag

Smanjite malo... ;)
Smanjite malo... ;) (Arhiva)

Razmišljanje je dobra stvar, no kad zaglibite u rasprave sami sa sobom, vrijeme da napravite nešto pametno za sebe - mislite manje!

U životu je vrlo važno imati vrijeme za sve. "Postoji vrijeme za djelovanje, razmišljanje i vrijeme za napredovanje", kaže Scott Mautz, autor knjiga i govornik za Inc.com.

Zbog pretjeranog razmišljanja gubimo previše vremena, postajemo neaktivni i stvaramo brige. 

Ne samo da ne krećemo naprijed, već se i krećemo unatrag i prema dolje. Mentalni trikovi koji vam mogu pomoći da zaustavite pretjerano razmišljanje:

1. Razmišljanje i rješavanje problema nije ista stvar

Stalno proživljavanje i ponovno prolaženje scenarija često prikriva rješenje. Osjećate se kao da radite nešto korisno, ali se samo vrtite u krug. Prepoznajte kada o nečemu previše razmišljate, ne ponašajte se kao da je problem riješen i već krećete dalje.

2. Zamijenite 'što ako' s 'vidjet ćemo'

Ljudi stalno sebe pitaju "što ako", a na to pitanje je nemoguće odgovoriti. Ako se ulovite da se pitate "što ako" odmah to pretvorite u "vidjet ćemo". Što znači da iz analize prošlosti krećemo u prihvaćenje.

3. Izađite van i igrajte se

Pod tim misli da prestanete trošiti toliko vremena u svojoj glavi. Izađite van i povežite se s onim što se događa oko vas kako biste mogli uživati. Može biti mračno unutar vaše glave, zar ne?

4. Prestanite označavati stvari kao 'katastrofalne'

Prestati uzimati sitne detalje i pretvarati ih u zaključke. Prestanite praviti veliku stvar od malih stvari.

5. Počnite razmišljati kada dođu nove informacije

Stvaranje prekomjernih misli dolazi kada donesemo odluku i odbijamo zatvoriti ta vrata. Ako dođu nove informacije možete opet početi razmišljati i napraviti dubinsku analizu.

19.12.2020. 21:02:00
http://metro-portal.hr/kako-malo-manje-razmisljati/129319/