Metro-portal.hr

objavljeno 12.02.2011. 20:00:00
RIZIČNI EFEKTI

Kako loša veza može utjecati na zdravlje

Veze mogu biti prožete tugom, ljutnjom, konfuzijom i stresom

Fotografija vijesti

Pogledajte 5 primjera kako veze, posebice one duže, mogu biti loše po zdravlje partnera.

Povećan rizik od koronarne srčane bolesti

Stresna veza ili brak mogu vas oslabiti ili vam slomiti srce - doslovce. Kako navodi studija objavljenja 2000., žene koje su priznale umjeren do ozbiljan stres u braku, imale su 2,9 puta povećane šanse za operacijom srca, rizikom od srčanog udara ili smrti od srčanih bolesti. Čak su i žene koje nisu bile udane, ali su živjele sa svojim partnerima u stresnim vezama, imale povećan rizik od srčanih problema.

Ove rezultate je potvrdila i druga studija provedena 2006., koja je pokazala da su kvaliteta braka i socijalna podrška od ključne važnosti prilikom razvoja ili prevencije kroničnih bolesti poput srčanih. Studija je otkrila da su pacijenti s najozbiljnijim srčanim bolestima i najlošijim brakovima imali najveći rizik od smrti tijekom perioda od 4 godine. Njihov postotak preživljavanja u tom periodu iznosio je samo 42 posto, u odnosu na 78 posto pacijenata koji su bili u dobrim brakovima ili vezama.

Loše psihičko zdravlje

Premda su studije pokazale kako je ozbiljna i odgovorna veza dobra za psihičko zdravlje, ona teška i puna stresa ima suprotan učinak. Negativno ponašanje poput čestih kritika i svađa povezano je s negativnim utjecajem na psihu. Kako navodi istraživanje provedeno 2003., čak i samci imaju bolje psihičko zdravlje od ljudi koji su u lošim vezama.

A prolazak kroz puno prekida može biti najgori ishod za mentalno zdravlje. Istraživanje koje je 2004. provedeno u Britaniji pokazalo je da situacije čestih promjena partnera, poput razvoda i prekida, posebice utječu na mentalno zdravlje žena. Istraživači su proučavali 2127 muškaraca i 2303 žene, te otkrili da su žene koje su prošle kroz nekoliko prekida, bile u najlošijem psihičkom stanju, čak lošijem od onih koje su bile solo cijeli život.

Negativan utjecaj na opću zdravstvenu sliku

Ne samo da vas loša veza i brak mogu psihički iscrpiti, već mogu negativno utjecati na vaše cjelokupno zdravlje. Studije su pokazale da su negativni efekti bračnog stresa na žene jednaki tradicionalnih faktorima rizičnim za zdravlje, poput fizičke neaktivnosti ili pušenja. Žene koje imaju česte svađe i sukobe u vezi, imaju i veći rizik od visokog krvnog tlaka, pretilosti, povišenog šećera, te kolesterola, navodi studija 276 para objavljena 2009. Bračni sukobi također loše utječu na imunološki sustav. Istraživanje provedeno 1993. otkrilo je da parovi koji su sudjelovali samo 30 minuta u svađi imaju lošije imunološke reakcije, za razliku od onih koji su probleme rješavali na pozitivan način.

Gomilanje još više stresa

Problemi u braku i vezama mogu dovesti do kroničnog stresa. Kako navodi izvješće iz magazina " Physiology and Behavior", problematične veze glavni su izvor stresa za parove. Stres u braku može utjecati i na učinkovitost na poslu. Naime, istraživači su mjerili nivo koritzola, hormona stresa, kod 105 srednjovječnih žena i muškaraca. Otkrili su da oni s više bračnih briga imaju i veći stres tijekom dana, viši krvni tlak na poslu, te povećani kortizol ujutro. Ovi faktori mogu, tijekom vremena, kombinirano utjecati na rizik od pretilosti, dijabetesa, depresije i srčanog udara.

Sporiji oporavak od bolesti

Naime, bračni sukobi i svađe povezani su s lošijim oporavkom pacijentica koje su patile od raka dojke, navodi se u studiji iz 2009. Pacijenti u lošim vezama ne samo da su imali stalno povećanu razinu stresa, nego su pokazali i neusklađeno funkcioniranje u odnosu na one iz stabilnih veza. Osim toga, osobe nezadovoljne svojom vezom lošije su reagirale na medicinske tretmane, poput primjene zdravije prehrane itd.


12.02.2011. 20:00:00
http://metro-portal.hr/kako-losa-veza-moze-utjecati-na-zdravlje/55282/