Metro-portal.hr

objavljeno 05.10.2013. 10:01:00
ZNAKOVI

Kako lako prepoznati lažljivca

Vrhunski lažljivci ipak se mogu prepoznati, no morate obratiti pažnju na cijelu seriju malih znakova koji ih odaju

Ups, malo sam lagila ...
Ups, malo sam lagila ... (Shutterstock)

Kako prepoznati lažljivca postaje sve važnije, jer u doba krize i moral polako nestaje, pa sve više ljudi pokušava lažima doći do nekih svojih ciljeva.

Ovaj su trend prepoznali i na YouTube, gdje je kanal AllTime10's napravio prilično zanimljivu listu znakova po kojima možete prepoznati lažljivca.

Za početak, službeno poricanje da se nešto dogodilo trebalo bi biti izrečeno normalnim riječnikom kojim se uobičajeno služi ta osoba, svako odstupanje trebalo bi izazvati sumnju u istinitost.

Ako primjetite neke podsvjesne pokrete koji se ponavljaju i postaju tikovi, slobodno posumnjajte da je osoba nervozna i da ne govori istinu. Uz to, kod odgovaranja će lažljivac često prvo ponoviti cijelo pitanje koje ste postavili kako bi imao vremena smisliti odgovor.

Nekontrolirano pokazivanje moći koje se pojavljuje kod osoba koje su nekog uspješno prevarile najlakše se prepoznaje brzim osmijehom samozadovoljstva. 

Iskrena će vas osoba gledati u oči otprilike 60 posto vremena tijekom razgovora, dok će lažljivac gledati cijelo vrijeme kako bi dobio potvrdu da mu laž prolazi.

Nekad i tijelo izda lažljivca, pa se lako može dogoditi da nešto poriče istovremeno potvrdno klimajući glavom, što vam je jasan znak da se radi o laži.

Intonacija glasa iznad ili ispod uobičajenog još je jedan jasan znak da se događa nešto čudno, a ako se pritom baci pogled na stopala osobe koja laže, u velikom broju slučajeva primjetit ćete da se okreću prema izlazu, kao da želi pobjeći.

Osobe koje lažu prepričaju svoju laž nekoliko puta u samo par minuta, kako bi vas zagušili informacijama, a još ako su smireni unatoč optužbama, to je gotovo siguran znak da se radi o laži. Iskrena će osoba vrlo burno reagirati na optužbe koje nisu istinite.

Sve u svemu, čim primjetite nesklad između riječi i ponašanja, možete biti sigurni da čujete malo promijenjenu verziju istine. 

05.10.2013. 10:01:00
http://metro-portal.hr/kako-lako-prepoznati-lazljivca/80867/