Metro-portal.hr

objavljeno 07.01.2014. 09:08:00
SAVJETI

Kako lako i brzo otčepiti nos

Stigle su prehlade, viroze, gripa ... sve grozote koje nas napadaju zimi, pa iako je zavladala čudna južina, začepljenih noseva ima napretek

Prodišite na prirodan način
Prodišite na prirodan način (Shutterstock)

Ovo je doba godine kad je većina glasova preko telefona neprepoznatljiva, jer svi imaju nazalni dodatak zbog prepunog nosa, posljedice neke viroze ili prehlade. Ako niste pristalica konvencionalnih načina otčepljivanja, tj. kapi za nos ili sprejeva s morskom soli koji su sve samo ne jeftini, evo nekoliko puno jednostavnijih načina kako prodisati punim plućima.

Umjesto da u ljekarni kupite sprej s morskom soli, uzmite fiziološku otopinu koja je bitno jeftnija, a jednako učinkovita. Prvo dobro ispušite nos, stavite fiziološku otopinu u nos i pokušajte je zadržati što duže, kako bi razgradila sluz i pročistila nos.

Slična je metoda ispiranje nosa mlakom slanom vodom, Jala Neti, koje se redovito koristi u ayurvedskoj medicini. Posuda koja se koristi za nazalno čišćenje može se također nabaviti u ljekarni, a podsjeća na rog nosoroga, a odlično će vam pročistiti nos i sinuse.

Za otčepljivanje nosa možete koristiti i zeleni čaj, ali ne u nosu nego normalnom konzumacijom. Naime, on je pun antioksidansa koji stimuliraju imunološki sustav, što će olakšati simptome prehlade, među njima i začepljeni nos. 

Vrlo učinkovito je i povećanje vlažnosti zraka u prostorijama u kojima dugo boravite ovlaživačem zraka koji za male novce možete kupiti u svakom bolje opremljenom centru malih kućanskih aparata. 

Pomaže i vrući tuš, najbolje dva puta dnevno po desetak minuta, a obični kućni inhalator nije ništa manje učinkovit - zagrijte vodu, stavite posudu pred sebe i pokrijte se ručnikom preko glave, para će napraviti pravo malo čudo za vašu napaćenu sluznicu.

07.01.2014. 09:08:00
http://metro-portal.hr/kako-lako-i-brzo-otcepiti-nos/82569/