Metro-portal.hr

objavljeno 17.03.2018. 13:31:00
ZNATE LI?

Kako kava zapravo djeluje na organizam?

Metaboliti imaju jednu od ključnih uloga u svim procesima u organizmu, pa posljedično kava svojim utjecajem na njihovu prisutnost neke stvari pojačava, a neke - inhibira

Što kava daje, a što uzima?
Što kava daje, a što uzima? (FreeDigitalPhotos)

Kava ima razne učinke na naš organizam, a sada je napokon otkriveno i zašto - samo jedna šalica kave utječe na prisutnot više od 100 metabolita!

Metaboliti imaju jednu od ključnih uloga u svim procesima u organizmu, pa posljedično kava svojim utjecajem na njihovu prisutnost neke stvari pojačava, a neke - inhibira. U zanimljivom istraživanju prisutnost metabolita u krvi mjerena je kod 47 odraslih osoba koje su pile 4-8 šalica kave dnevno.

Istraživače su iznenadili neki od nalaza, primjerice učinak kave na smanjenje prisutnosti metabolita povezanih s endokanabinoidnim sustavom, istim sustavom na kojeg utječe konzumacija marihuane.

Marihuana ima suprotan učinak kavi te povećava koncentraciju ovih metabolita u krvi, piše Journal of Internal Medicine. Inače, endokanabinoidni sustav sudjeluje u regulaciji sna, krvnog tlaka, apetita i sagorijevanju kalorija.

Kava je utjecala i na prisutnost metabolita povezanih sa steroidnim sustavom te metabolizmom masnih kiselina.

Ranija istraživanja su povezala redovitu konzumaciju kave sa smanjenjem rizika obolijevanja od Parkinsonove bolesti, dijabetesa, multiple skleroze i nekih tipova raka.

17.03.2018. 13:31:00
http://metro-portal.hr/kako-kava-zapravo-djeluje-na-organizam/110930/