Metro-portal.hr

objavljeno 03.04.2012. 16:56:00
TIHI UBOJICA

Kako jesti manje šećera

Izbjegavanje prekomjerne količine šećera u prehrani mnogo je teže nego što mnogi misle, budući da ga sadrže brojne namirnice za koje to ne bismo pomislili

Fotografija vijesti

Nedavna su istraživanja pokazala kako prosječni Britanac konzumira 46 kilograma šećera godišnje, dok prosječni Amerikanac u istom razdoblju pojede nevjerojatnih 59 kilograma. Iako ne postoje slični podaci za našu zemlju, sasvim je sigurno da taj broj i kod nas raste iz godine u godinu, kako prihvaćamo sve lošije prehrambene navike.

Šećer je glavni prehrambeni krivac za razvoj brojnih bolesti i oboljenja, poput debljine, srčanih problema, dijabetesa, visokog krvnog tlaka i nekih oblika tumora. Ipak, izbjegavanje šećera u prehrani nije toliko jednostavno kako mnogi misle, budući da cijeli niz namirnica sadrži visoki udio šećera, čak i one za koje bismo  na prvu to teško pomislili.

Američko liječničko društvo preporuča ograničavanje unosa šećera u organizam na šest čajnih žličica dnevno za žene i devet za muškarce. Djeca mlađa od osam godina ne bi smjela unositi više od tri čajne žličice.

Na prvi pogled šest žličica i ne zvuči tako malo, ali pogledajte sljedeći popis hrane koji sadrži tu količinu šećera (oko 24 grama) i vidjet ćete kako je lako premašiti taj iznos:

¾ limenke Coca Cole

Pola vrećice (oko 80 grama) voćnih bombona

60 mililitara (2 kuglice) sladoleda

170 grama (jedno pakiranje) voćnog jogurta

6 velikih žlica kečapa

Dodate li jednu čajnu žličicu šećera u svoju jutarnju kavu i pojedete blago zašećerene zobene pahuljice za večeru, već ste dosegli maksimalnu preporučenu količinu u danu.

Zbog svega ovoga nije nimalo čudno da prosječna osoba pojede i do šest puta više šećera dnevno negoli je zdrava količina. Upravo je zbog toga vrlo važno da prepoznate hranu koja u sebi sadrži visoku količinu šećera, a da to ponekad nije razvidno na prvi pogled. Sljedeći put kad budete čitali etiketu nekog proizvoda, dobro pripazite da ne sadrži neki od ovih sastojaka:

Kukuruzni sirup

Dekstroza

Fruktoza

Koncentrat voćnog soka

Glukoza

Med

Invertni šećer

Laktoza

Maltoza

Melasa

Sukroza

Prije negoli krenete u potpuno izbacivanje proizvoda s ovim sastojcima iz kuće, počnite s ovih nekoliko jednostavnih koraka. Prestanite kupovati industrijske slatkiše i žvakaće gume, izbjegavajte slatka gazirana i negazirana pića, sami miješajte svoje zobene pahuljice sa suhim voćem kod kuće te jedite kolače, kekse i torte samo u specijalnim prigodama. Isto tako, jedite što je više moguće sezonskog voća i povrća, mlijeko s niskim udjelom masti te žitarice iz punog zrna.

03.04.2012. 16:56:00
http://metro-portal.hr/kako-jesti-manje-secera/69724/