Metro-portal.hr

objavljeno 20.03.2017. 17:01:00
ZANIMLJIVO

Kako je zapravo nastala Zemlja?

Novo otkriće navodi na zaključak da je sudar dvaju planeta bio toliko jak da je prouzročio spajanje planeta te istodobno pridonio stvaranju Mjeseca

Vatreno spajanje stvorilo je Zemlju
Vatreno spajanje stvorilo je Zemlju (Shutterstock)

Zemlja je jedna od stvari u životu koje uzimamo zdravo za gotovo: tu je, mi smo na njoj, okrećemo se zajedno oko Sunca... no kako je nastala?

Nova istraživanja govore da je Zemlja nastala spajanjem dvaju manjih planeta prije 4.5 milijardi godina.

Najprije se vjerovalo da je Mjesec nastao kada je druga planeta nazvana Thela okrznula Zemlju i raspršivši se iza sebe ostavila Mjesec. 

No, da je to uistinu tako kako navode, Mjesec bi imao drukčiji kemijski sastav od Zemlje jer bi na njemu ostali tragovi drugog planeta Theije. 

Nove studije na Sveučilištu u Kaliforniji otkrile su kako se izotopi kisika Mjeseca ne razlikuju od izotopa kisika Zemlje. 

To otkriće navodi na zaključak da je sudar dvaju planeta bio toliko jak da je prouzročio spajanje planeta te istodobno pridonio stvaranju Mjeseca. 

"Ostaci planeta Theije vidljivi su u jednakoj mjeri i na planetu Zemlji kao i na Mjesecu", ističu znanstvenici. "To objašnjava zašto ne vidimo velike razlike u kemijskim sastojcima Zemlje i Mjeseca." 

"Da je Theia preživjela sudar, vjerojatno bi bila jednake ili slične veličine kao danas planeta Zemlja", piše časopis Science.

20.03.2017. 17:01:00
http://metro-portal.hr/kako-je-zapravo-nastala-zemlja/103809/