Metro-portal.hr

objavljeno 20.11.2013. 17:23:00
FILMSKA KRITIKA

Kako je Ridley Scott promašio čisti zicer

Upravo se nalaziš na raskrižju, ali ne možeš birati put. Već si ga odabrao, sada ga trebaš samo prihvatiti?!

Nemilosrdni gadovi nisu zadovoljni ...
Nemilosrdni gadovi nisu zadovoljni ... (Arhiva)

Michael Fassbender, Brad Pitt, Cameron Diaz, Penélope Cruz i Javier Bardem ispred, Ridley Scott iza kamere i najslavniji živući američki pisac Cormac McCarthy kao scenarist - ukratko čisti zicer za koji nam se činilo kako ga niti Ilija Sivonjić ne bi uspio promašiti. Pa ipak, Ridley je uspio. Promašiti.

Film počinje nježnom, no ne osobito uvjerljivom ljubavnom scenom između Michaela Fassbendera, odvjetnika lijepog lica i neuhvatljivih karakternih osobina (nešto poput našeg Ljube Pavasovića Viskovića), kojeg svi oslovljavaju samo sa Savjetniče, i njegove djevojke Penélope Cruz. Ova potonja je i razlog zbog kojeg Savjetnik upada u financijske poteškoće pa se odlučuje upusiti u zajednički poduhvat sa svojim bliskim klijentom, hedonistički nastrojenim narko bossom Reinerom (Javier Bardem).

Potonji ga baš kao i posrednik u poslu Westray, ljepuškasi momak u kaubojskom šeširu kojeg igra Brad Pitt, upozoravaju na opasnosti poduhvata na koje se, međutim, Savjetnik kao u svakom pravom noiru, uopće ne obazire. Tu je još i Malkina (Cameron Diaz), zloćudna Reinerova cura sklona neobičnim zadovoljstvima, kao što je promatranje svojih ljubimaca leoparda u lovu na divlje zečeve ili ševa sa žutim Ferarrijem. Da, dobro ste pročitali, s Ferrarijem, a ne u Ferrariju.

Treba li reći, stvari vrlo brzo krenu naopako, a Savjetnik će tada od Rubéna Bladesa naučiti veliku životnu mudrost: „Upravo se nalaziš na raskrižju, ali ne možeš birati put. Već si ga odabrao, sada ga trebaš samo prihvatiti". Pa si vi mislite.

Cijelu kritiku novog filma Ridleyja Scotta „Savjetnik" možete pročitati na portalu Nemilosrdni gadovi.

20.11.2013. 17:23:00
http://metro-portal.hr/kako-je-ridley-scott-promasio-cisti-zicer/81713/