Metro-portal.hr

objavljeno 12.05.2010. 11:16:53
VELIKA FACA

Kako je Obama telefonskim pozivom spašavao euro

U pozadini dramatičnih pregovora financijski lideri EU čini se primili su vrlo zanimljiv poziv

(Getty Images)

Ministri financija EU činili su sve kako bi za krizu u svome dvorištu iznašli rješenje prije otvaranja burze u Tokiju. Devet sati mučnih pregovora u rano jutro ponedjeljka "izrodilo" je 750 milijardi eura pomoći. Nakon stišavanja tržišta, u javnost počinju curiti glasine.

Obama je navodno, (a priču vjerodostojnom čine potvrde s američke ali i francuske strane) nazvao prvo kancelarku Merkel, a tri sata nakon nje i predsjednika Sarkozyja.

Inzistirao je da lideri EU osmisle plan koji će biti tako velik da sve sumnje i špekulacije tržišta baci u drugi plan.

"Tržište je kao neprijatelj u ratu. Morate koristiti premoćnu silu", navodno je poručio Obama.

"Premoćna sila" su 750 milijardi eura koje su stavljene na dispoziciju "svim članicama kojima budu trebale." Uz mudre savjete američki predsjednik je ponudio i konkretnu pomoć - Amerikanci su spremni otkupiti eure kako bi smanjili pritisak na europsku centralnu banku.

Obama bi trebao znati što govori. Početkom prošle godine susreo se sa sličnim problemom. Iz vlastitog je iskustva poručio Europljanima da se ne igraju "lovice" s tržištem, nego da preuzmu inicijativu i naprave plan pomoći koji će tržište natjerati da se smiri.

Očito su ga u ranojutarnje sate ministri Eu i poslušali... Plan pomoći je usvojen, pa iako mnogi njegovi dijelovi ostaju nepoznanica i stvar dorade, primarni cilj je postignut. Euro je stabiliziran.

Profitiraj.hr

12.05.2010. 11:16:53
http://metro-portal.hr/kako-je-obama-telefonskim-pozivom-spasavao-euro/39825/