Metro-portal.hr

objavljeno 05.11.2010. 09:30:00
TJELESNI SAT

Kako je na nas utjecalo vraćanje sata unatrag

Našem tijelu treba između 72 sata pa čak i do tjedan dana kako bi se potpuno prilagodilo zimskom računanju vremena

Kako je na nas utjecalo vraćanje sata unatrag
Kako je na nas utjecalo vraćanje sata unatrag (DeviantArt)

U ovo doba godine unatrag se vraćaju pravi satovi, kao i naši tjelesni satovi. Vjerovali ili ne, treba nam između 72 sata i cijelog tjedna da se naša tijela potpuno prilagode zimskom računanju vremena, navodi meksički Nacionalni institut za neurologiju. Kako bismo se prilagodili zimskom vremenu, stručnjaci s instituta preporučaju da se opustimo i uzmemo slobodan dan na poslu ili u školi prvog dana nakon što se satovi vrate unatrag.

Institut je u izvješću naveo koji aspekti našeg života ispadnu iz ravnoteže. ''San je najviše pogođen jer se mijenja u skladu s trajanjem dnevnog svjetla. Osim toga, mijenjaju se vremena naših obroka, a kao rezultat toga i način na koji funkcioniramo tijekom dana.''

>> Pomicanje sata unatrag loše je za zdravlje i okoliš

Stručnjaci tvrde da su posljedice promjene vremena u svojoj prirodi zapravo društvene. Mračnije večeri znače da ćemo manje vremena provoditi vani s prijateljima, a više vremena kod kuće.

Dolaskom zimskog vremena može se promijeniti i naša biološka ''šminka''. Nedostatak svjetla utječe na hipotalamus, dio mozga koji kontrolira razinu hormona, a time i mijenja naš 24-satni tjelesni ciklus ili takozvani ''cirkadijanski ritam''.

Piše: Cynthia Valdez/Metro Mexico
05.11.2010. 09:30:00
http://metro-portal.hr/kako-je-na-nas-utjecalo-vracanje-sata-unatrag/50738/