Metro-portal.hr

objavljeno 20.07.2009. 15:41:42
KRIZNI INŽENJERING - UVOD

Kako je Goldman Sachs kreirao sve manipulacije tržišta od 'Velike depresije'

Kad imate dobro organiziranu mašinu pohlepe i korumpiranu vlast kapitalizma katastrofe, očekujte poraz društva i pobjedu profita

Goldman Sachs
Goldman Sachs (Getty Images)

Prva stvar koju trebate znati o Goldman Sachsu je da je prisutan posvuda. Najmoćnija svjetska investicijska banka je velika vampirska lignja omotana oko lica čovječanstva i konstantno grize sve što joj miriše na novac. U stvari, razvoj događaja u aktualnoj finacijskoj krizi, koja zorno prikazuje povijest ubrzanog raspada naglo obmanutog, suhog američkog carstva, može poslužiti kao vodič za razumijevanje igrača u timu Goldman Sachsa.

Do sada se većina već upoznala s glavnim igračima. Poslijednji Bushev ministar financija Henry Paulson, bivši CEO Goldman Sachsa i arhitekt američkog 'bailouta', 'samouslužnog' plana za uzimanje trilijuna dolara od poreznih obveznika i njihovu podjelu nekolicini njegovih starih prijatelja s Wall Streeta. Bivši ministar finacija Billa Clintona, Robert Rubin, koji je proveo 26 godina kao zaposlenik Goldmana prije nego je postao predsjednik Citigroupa - koji je od Paulsona u bailoutu dobio 300 milijardi dolara iz javne kase. Tu je i John Thain, predsjednik Merrill Lyncha koji je za 87 tisuća dolara kupio komad zemlje za svoje urede u trenutku dok mu se tvrtka urušavala, također bivši Goldmanov bankar koji je dobio više milijardi dolara od Paulsona koji je pak iskoristio milijarde poreznih dolara kojima je Bank of America spasila Thainovu jadnu kompaniju. Tu je i Robert Steel, bivši Goldmaniteov čelnik Wachovie, koji je sebi i svojim direktorima isposlovao pomoć od 225 milijuna dolara dok se njegova banka u isto vrijeme urušavala. Zatim Joshua Bolten, Bushev 'chief of staff' u trenutku bailouta. Mark Patterson, trenutno voditelj ureda u ministarstvu finacija koji je do prije godinu dana bio lobist za Goldman. Ed Liddy, bivši direktor Goldmana kojeg je Paulson postavio za voditelja bailouta osiguravajućeg diva AIG-a, a koji je na Goldman prebacio više od 13 milijardi dolara kada je došao Liddy. Predsjednici kanadskih i talijanskih nacionalnih banaka također su dio Goldman ekipe, baš kao i vođa Svjetske banke, New York Stock Exchangea, a i zadnja dva voditelja Federal Reserve Bank New Yorka - koji je trenutno, samo da se spomene, slučajno glavni nadglednik Goldmana.

No, bilo koji pokušaj da se oko bivših visokih dužnosnika Goldmana izgradi konstruktivna priča brzo postaje apsurdna i besmislena egzibicija, nešto kao pokušaj da se napravi popis apsolutno svega. Najvažnija misao, koju valja zadržati je: Ako se SAD trenutno vrti u oluku, Goldman Sachs je pronašao način kako da bude taj oluk - ekstremno 'nesretnu' rupu u sistemu zapadnjačkog demokratskog kapitalizma koji u svoj svojoj 'mudrosti' nikada nije predvidio da će u društvu koje pasivno kontroliraju slobodno tržište i slobodni izbori, organizirana pohlepa uvijek pobijediti neorganiziranu demokraciju.

Bezpresedanski dosezi i moć koju ta banka posjeduje omogućili su joj da cijelu Ameriku pretvori u 'pump-and-dump' muljažu, godinama manipulirajući cijele ekonomske sektore, prebacujući igru ovisno o kolapsima ovog ili onog tržišta, a cijelo vrijeme proždirući samu sebe po nevjerojatno visokoj cijeni koju naravno plaćaju radnici i njihove obitelji - visoke cijene goriva, rast kamata na kredite građana, polovično urušeni mirovinski fondovi, masovna otpuštanja i naravno, visoki budući porezi kojima će se otplaćivati bailout. Sav taj novac koji navodno 'nestaje' mora negdje otići, a odlazi, simbolički i doslovno, u Goldman Sachs. Ta banka je ogroman sofisticirani stroj za pretvaranje korisnih društvenih proizvoda u najnekorisniju, najtoksičniju i najmanje razgradivu tvar na planeti - čisti profit odvratno bogatih individua.

Muljaža tih razmjera uspješno se postiže prema istom receptu opet i iznova. Formula je relativno jednostavna: Goldman se pozicionira u centar 'tržišnog balona' prodajući investicije za koje znaju da su 'sranje'. Nakon toga pokupe ogromne svote iz srednjih i nižih društvenih nivoa uz svesrdnu pomoć korumpiraog državnog aparata koji dozvoljava prepravljanje pravila za sitniš koji banka poslije ubaci u političke strukture. Na kraju, kada sve skupa propadne, ostavljajući milijune radnika i građana gladnim beskućnicima bez prebijene pare, proces počinje iznova. Spasitelji u obliku vitezova na bijelim konjima upadaju u priču kako bi spasili nemoćne i to izdajući im njihov vlastiti novac uz kamate, u isto vrijeme se predstavljajući moralnim vertikalama neokaljanima pohlepom, dobrim dečkima koji samo paze da se sustav ne uruši. Ista 'cirkuska predstava' ponavlja se od velike krize 20-ih godina 20. stoljeća, a trenutno se sprema veliko finale ove poslijednje predstave koje će, prema svemu sudeći, biti najveći i najdrskiji 'bubble' ikada napuhan.

Želite li shvatiti kako je došlo do sadašnje finacijske krize, koju je režirao mali broj bankara, ali ju pod paskom spasa provode tisuće, morate znati kamo je nestao sav novac. Da bi to saznali morate znati što je Goldmanu ranije već pošlo za rukom. To je povijest koja traje točno pet 'balona' - uključujući prošlogodišnji naoko neočekivani ogromni skok cijena nafte. U svakom od balona bilo je mnogo gubitnika, kao i u bailoutima koji su uslijedili, ali Goldman nikada nije bio na tim popisima.

Kroz idućih šest dana donosimo 'bubble' priče u kojima će biti opisane velike povijesne predstave Goldman Sachsa, meštra od cirkuske ceremonije koja traje gotovo stotinu godina.


20.07.2009. 15:41:42
http://metro-portal.hr/kako-je-goldman-sachs-kreirao-sve-manipulacije-trzista-od-velike-depresije/19647/