Metro-portal.hr

objavljeno 28.12.2009. 13:19:11
ŽIVOT NA ZEMLJI

Kako izmjeriti utjecaj klimatskih promjena

Trenutno postoje različiti pristupi razlozima i učincima globalnog zatopljenja, zbog čega je nužno na pravi način usporediti povijesne i sadašnje podatke

(Dreamstime)

Svi smo suočeni s povećanjem globalne temperature zbog sve ozbiljnijih klimatskih promjena. Znanstvenici su, pak, suočeni s problemom razumijevanja kako pojedine biljne i životinjske vrste na takve promjene reagiraju i na koji im se način prilagođavaju.

Globalno zatopljenje tijekom 20. stoljeća od prosječno 0,6 stupnjeva Celzija već uvelike utječe na život na Zemlji, a biolozi pokušavaju predvidjeti kako će taj život izgledati s mogućim povećanjem od  6 stupnjeva koje se predviđa do 2100. godine.

Francisco Rodriguez-Trelles i Miguel Rodriguez u studiji objavljenoj u časopisu Insect Conservation and Diversity navode da je i relativno malo povećanje od 0,6 stupnjeva već utjecalo na velike promjene u rasponu i razmještaju različitih vrsta života na planetu.

U takvim procjenama vrlo je važno dati točne procjene svih procesa i povezati ih s povijesnim podacima. Time se dobivaju podaci koji govore jesu li promjene rezultat dugotrajnog procesa ili kratkotrajnih fenomena.

Ipak, samo gledanje povijesnih podataka nije toliko jasno i točno kako se mislilo, i to zbog kompleksnosti samog globalnog zagrijavanja.

''U ovom radu identificirali smo nekoliko razloga zašto takva strategija može dovesti do različitih procjena učinaka globalnog zatopljenja'', kaže Francisco Rodriguez-Trelles.

Trelles zaključuje da su reakcije života na Zemlji na globalno zatopljenje vrlo snažne. Ipak, vrlo širok trenutni pristup u razumijevanju bioloških efekata zatopljenja leži na usporedbama povijesnih i sadašnjih podataka o promjenama koje se ipak moraju staviti u pravi kontekst kako bi se moglo djelovati na odgovarajući način.

28.12.2009. 13:19:11
http://metro-portal.hr/kako-izmjeriti-utjecaj-klimatskih-promjena/29484/