Metro-portal.hr

objavljeno 16.05.2012. 14:51:26
SKLADAN ŽIVOT

Kako izbjeći jedno te iste svađe u vezi ili braku

Prepirke su zdrave za vezu, no opetovano svađanje zbog nikada riješenih nesuglasica može biti vrlo štetno po vaš odnos

Fotografija vijesti

Koliko puta ste se vi i vaš partner svađali zbog jedno te iste stvari? Ako probleme iz prošlosti niste do kraja riješili onda uopće nije čudno što su oni ponovno isplivali na površinu i uzrokovali novu buru u vašoj vezi. Kako bi prekinuli taj neugodni krug prepiranja morate identificirati što stoji iza problema.

Donosimo vam najčešće razloge svađi, te kako riješiti njihove uzročnike:

Kućanski poslovi

Ako ste mislili da prepirke oko kućanskih poslova (tko uvijek pere podove, a tko uvijek vozi automobil na servis) možete riješiti ravnopravnom podjelom rada živite u zabludi. Naime ravnopravna distribucija obaveza je u samoj svojoj srži utjelovljenje diskriminacije.

Rješenje: Ključ uspjeha je da oboje shvatite kako i jedno i drugo imate svoje mišljenje, najčešće oformljeno dok ste živjeli s roditeljima, o tome tko treba raditi što. Tradicionalne podjele uloga u kućanstvu koje se baziraju na spolu ne mogu funkcionirati u današnjem modernom društvu. Pošto oboje radite i oboje se brinete za djecu tako oboje peglajte, kuhajte, perite suđe, mijenjajte žarulje ili zakucajte čavao u zid.

Vrijeme

"Nikada te nema doma. Previše vremena provodiš s prijateljima/prijateljicama...". Svađe oko vremena (ne)provedenog zajedno svode se na osnovnu brigu koja muči sve ljude u vezama: je li partneru još uvijek stalo do mene, odnosno voli li me još! Kada partneru prigovarate što dugo izbiva od kuće ustvari mu šaljete poruku da se pitate je li njemu ili njoj uopće stalo do vas i vaše veze.

Rješenje: Morate shvatiti da na svijetu postoji puno sretnih brakova i veza u kojima ljudi rade do kasno ili partneri nisu povezani pupčanom vrpcom. Ako ste sretni i uživate kada ste zajedno neka vam to bude znak da je kvaliteta ipak bolja od kvantitete.

Novac

Pošto se suprotnosti privlače, tako postoji vrlo velika šansa da su vaši stilovi trošenja novca obrnuto proporcionalni. Situacija u kojoj netko štedi, a drugi troši kao pijani milijarder može biti izrazito plodna za opetovane žučljive rasprave.

Rješenje: Razgovor je jedini način da shvatite partnerove financijske navike. Kada oboje jasno iznesete svoje stavove i u potpunosti razumijete razloge zašto jedno voli trošiti, a drugo akumulirati novac onda ste na dobrom putu da konstruktivno riješite problem. Svađe oko novaca će i dalje biti dio vašeg života, no iz njih će nestati uvrede i nepoštovanje. Kada dođe taj trenutak vrijeme je da zajedničkim snagama pronađete kompromis, zlatnu sredinu koja će oboma odgovarati.

Djeca

Neslaganje oko odgoja djece je jedan od najčešćih uzroka bračnih svađa. Problemi nastaju kada je jedan roditelj previše blag (stereotipno gledano riječ je o majci, no to uopće ne mora biti istina), dok je drugi strog. Ozbiljni problemi nastaju kada prepirka oko djece preraste u izravni napad na nečiji karakter.

Rješenje: Kako bi izbjegli da djeca potkopavaju vaš autoritet i izazivaju svađu tako što traže dozvolu od vašeg partnera/ice nakon što ste im striktno nešto zabranili, oboje morate imati čvrsti, zajednički stav o važnim stvarima. Sjednite se zajedno i detaljno dogovorite strategiju odgoja djece.

16.05.2012. 14:51:26
http://metro-portal.hr/kako-izbjeci-jedno-te-iste-svadje-u-vezi-ili-braku/71040/