Metro-portal.hr

objavljeno 24.08.2011. 08:48:00
CRVEN KO' RAK

Kako izbjeći izgled kuhanog jastoga?

Unatoč mnogim upozorenjima o raku kože, mnogi nikad ne nauče, te dolaskom na plažu skidaju se i prže se poput odreska na grilu

Ovo je boja koju ne bi trebali imati
Ovo je boja koju ne bi trebali imati (Shutterstock)

Što su opekline od sunca? Sunce proizvodi dva tipa svjetlosti, ultraljubičaste A (UVA) i ultraljubičaste B (UVB), a razlikuju se prema načinu na koji prodiru u kožu. UVB su one koje izazivaju crvenilo. UVB radijacija ima dva glavna efekta. Kratkotrajni je taj da izaziva reakciju u koži koja potiče kemikalije koje zatim izazivaju crvenilo i upale. Dugotrajni je taj da oštećuje DNK u koži.

Što učiniti kako bi se minimaliziralo oštećenje? Ako ste se upravio vratili sa sunčanja, a mislite kako ste pretjerali, možete uzeti aspirin jer to je lijek koji blokira stvaranje kemikalija koje izazivaju crvenilo i opekline.

Što je bolje, topli tuš ili hladna kupka? Neki ljudi smatraju kako topli tuš ublažava efekte crvenila, no razlog zašto vam je koža vruća jest to što imate povećani dotok krvi u njenu površinu. Topli tuš to neće promijeniti. Hladna kupka ili tuš trebala bi vam pomoći da se osjećate ugodnije jer steže krvne žile, pa je time i dotok krvi usporen.

>> Sve što trebate znati o zaštiti od sunca

Koji su proizvodi najbolji? Losion koji sadrži mineral kalamin pomaže hlađenju kože, a kada je u pitanju hidratacija, potražite proizvode koji sadrže sastojke poput aloe vere ili vitamina e.

Kada efekt crvenila postaje najjači? Bol od opeklina može biti najintenzivnija 12 sati nakon izlaganja suncu, no može jačati intenzitet i nakon 24 sata. Loša vijest je da, nakon što ste već dobili simptome crvenila, lijekovi za ublažavanje boli neće mnogo pomoći. Ako je bol toliko jaka da vam oni doista trebaju, obratite se za pomoć liječniku.

Mogu li kućni lijekovi poput octa pomoći? Takvi lijekovi bazirani su na hlađenju i hidrataciji kože, na neki način. Jedini put kada bi vam ocat mogao pomoći jest ukoliko imate plikove, jer ih isušuje. U drugim slučajevima, upotreba octa se ne preporučuje jer je blago kiselkast te isušuje kožu koja očajno treba tekućinu.

Dugotrajne posljedice? Crvenilo nestaje nakon relativno kratkog perioda vremena. No, s druge strane, ono je indikator nevidljivog, dugotrajnog oštećenja. Ako ste imali opekline, oštetili ste DNK u koži, a to je oštećenje koje bi moglo stvoriti probleme poput raka kože.

24.08.2011. 08:48:00
http://metro-portal.hr/kako-izbjeci-izgled-kuhanog-jastoga/43668/