Metro-portal.hr

objavljeno 25.01.2017. 09:01:00
SAVJETI

Kako izbjeći depresiju na poslu?

Svatko se u nekom trenutku može osjećati umorno prije posla, ali to ćemo najčešće pripisati nekim drugim uzrocima

Pripazite na simptome depresije
Pripazite na simptome depresije (Shutterstock)

Depresija zbog posla sve je češća, no većina ljudi ne misli o tome dok ih ne udari svom snagom - vrijedi zapamtiti da se to ne događa odjednom, već se radi o dugotrajnom procesu na koji nas naše tijelo stalno upozorava.

Ipak, skloni smo čekati sve dok ne bude prekasno, jer svatko se u nekom trenutku može osjećati umorno prije posla, ali to ćemo najčešće pripisati nekim drugim uzrocima. Uzbunu počinjemo dizati tek kad taj umor prijeđe u iscrpljenost i postane trajno stanje, pa nekvalitetan san počne smetati na radnom mjestu i tjera nas na pogreške.

Ako radite u uredu, nađite aktivnost u prirodi

Vrlo često riječ je o iznimno osjetljivim osobama i osobama koje brzo odustaju kada se treba suočiti s poteškoćama. Što se prije prepoznaju znaci upozorenja i poduzmu odgovarajući potezi, bolji su izgledi da se stane na kraj začaranom krugu, kaže psihologinja Scharnhorst. 

Ona i njezini kolege preporučuju kraće stanke tijekom posla kako bi se ublažila napetost te bavljenje hobijem koji ni na koji način nije povezan s poslom. Primjerice, osobe koje rade u uredima trebale bi potražiti neku aktivnost u prirodi

"Svaku večer zaspati pred televizorom nije pravi odgovor na problem", upozorava Scharnhorst, uz objašnjenje da u tom slučaju "mozak i dalje ostaje aktivan i ne 'isključuje' se na ispravan način."

Izlet s obitelji, rekreacija i prijatelji čine vas zadovoljnima

Ne treba zaboraviti da uzrok stresa ne mora nužno biti posao. Uzrok depresije na poslu često je nešto što se događa izvan našega radnog vremena i nije povezano s poslom.

Da biste poboljšali kvalitetu življenja izvan posla, treba poduzeti manje, ali i pozitivne korake u važnim područjima života.

U naviku bi vam trebali prijeći godišnji liječnički pregled, izleti s obitelji, rekreacija, stvaranje bliskog i čvrstog kruga prijatelja i/ili rodbine, odnosno stvaranje okruženja koje ublažava stres i stvara zadovoljstvo.

Kada se ustanovi depresija povezana s poslom, pacijent bi trebao potražiti pomoć psihoterapeuta ili sličnog stručnjaka, da bi se uspostavila zdravija ravnoteža između posla i odmora. 

25.01.2017. 09:01:00
http://metro-portal.hr/kako-izbjeci-depresiju-na-poslu/102694/