Metro-portal.hr

objavljeno 27.04.2013. 09:26:00
SAVJETI

Kako ispravno čuvati voće

Nerijetko vam voće propadne samo zato što ste ga pogrešno čuvali, pa evo nekoliko praktičnih savjeta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Svakome od nas propala je banana, jabuka, grožđe i slično voće jer ga jednostavno nismo stigli pojesti, a do tada smo ga čuvali na krivi način. Evo nekoliko dobrih savjeta upravo na tu temu.

Banane su prilično osjetljive i relativno brzo dozriju kad dođu na naš stol. Trik je u tome da banane razdvojite, jer spojene sazrijevaju bitno brže. Banane se drže na sobnoj temperaturi u košari za voće, koja bi trebala imati rupe da zrak može slobodno strujati oko voća.

Naranče ćete također najbolje sačuvati na sobnoj temperaturi, u košari s bananama koja ima rupe za zrak. 

S druge strane, jabukama će tako brže proći vrijeme sazrijevanja, pa ako ih kupite više, ono što ne mislite pojesti u sljedeća dva do tri dana stavite u kartonsku kutiju i zatim u hladnjak, gdje će ostati svježe i više od dva tjedna.

Grožđe se drži također u frižideru, no greška koju gotovo svi radimo je da operemo grožđe prije spremanja. Naime, iako ćemo tako skinuti prljavštinu, voda će imati negativan utjecaj na kožicu i napraviti odličnu podlogu za razvoj plijesni. Stoga, ne budite lijeni, držite grožđe u zdjeli u hladnjaku, a operite ga prije jela.

Limun i limeta mogu se na sobnoj temperaturi držati i dva tjedna, u rupičastoj košari za voće. No, ako ih ne mislite sve iskoristiti, višak pohranite u posudu za voće u hladnjaku gdje će ostati svježi više tjedana.

Kivi je još jedna voćka koja ima čudno zrije, po našim stanardima, stoga ih treba držati na sobnoj temperaturi dok su još nezreli i tvrdi, a nakon toga se stavlja u hladnjak kad lagano omekša. No, neće izdržati dulje od dva tjedna, pa pripazite. 

27.04.2013. 09:26:00
http://metro-portal.hr/kako-ispravno-cuvati-voce/77821/