Metro-portal.hr

objavljeno 26.04.2011. 11:03:00
DRUŠTVENA INTERAKCIJA

Kako imati zdrav mozak u poodmakloj dobi? Tulumarite i družite se!

Društvena neaktivnost utječe na kognitivno propadanje zato tulumarite, družite se, izlazite i budite među ljudima bez obzira na svoje i njihove godine

U poodmaklim godinama budite još više društveno aktivni
U poodmaklim godinama budite još više društveno aktivni (Deviantart)

Nije upitno da želite da vam mozak i u starosti bude zdrav i funkcionalan. Međutim, ako to zaista želite omogućiti sebi, najbolje je da počnete tulumariti, upoznavati ljude, družiti se s prijateljima češće ili pak odlaziti u crkvu. Redovite društvene aktivnosti mogu spriječiti i usporiti kognitivno slabljenje mozga u poodmakloj dobi, tvrde stručnjaci iz Medicinskog centra Sveučilišta Rush iz Chicaga. „Logično je pomisliti da je, kad nečije kognitivne sposobnosti opadnu, manje vjerojatno da će se te osobe nalaziti s prijateljima, uživati u izletu ili biti dijelom nekih društvenih klubova. Ako pamćenje i sposobnost razmišljanja zakažu, socijaliziranje postaje iznimno teško", rekao je Bryan James, voditelj istraživanja. Pored toga, Jamesovo istraživanje je pokazalo i da sama društvena neaktivnost utječe na kognitivno propadanje. Kada govori o društvenim aktivnostima James misli na interakcije koje uključuju odlazak u restoran ili na tulume, sportske događaje, izlete, volonterski rad, posjet rođacima ili prijateljima i tako dalje. U istraživanju je obuhvaćeno 1.138 starijih osoba dobi i do 80 godina koji su inače sudionici Rusheva Projekta za pamćenje i starenje. Svaki je sudionik prošao godišnju evaluaciju uključujući i analizu zdravstvene povijesti i neuropsihološke testove.

Razna društvenih aktivnosti je mjerena na temelju upitnika u kojemu su sudionici trebali odgovoriti koliko često su se godinu prije uključivali u zbivanja koja podrazumijevaju društvenu interakciju. Nakon toga su prošli kognitivno testiranje (ukupno 19 testova za pamćenje i vizualnospacijalne sposobnosti i percepcijsku brzinu). Na samom početku istraživanja sudionicima nije ustanovljen nikakvo mentalni zaostatak. Nakon pet godina, koliko je trajalo istraživanje, oni koji su bili društveno aktivniji pokazali su da j kod njih kognitivno propadanja znatno manje nego kod onih koji su društveno neaktivni. preciznije, oni koji su bilo društveni na najvišoj razini doživjeli su tek jednu četvrtinu kognitivnog propadanja u odnosu na one koji su bili najmanje društveni. Dakle bez obzira na godine, tulumarite, izlazite, družite se, volontirajte, idite na izlete i družite se.

Detalji  istraživanja objavljeni su u Časopisu Međunarodnog neuropsihološkog društva (Journal of the International Neuropsychological Society) u internetskoj varijanti.

26.04.2011. 11:03:00
http://metro-portal.hr/kako-imati-zdrv-mozak-u-oodmakloj-dobi-tulumarite-i-upoznavajte-ljude/58152/