Metro-portal.hr

objavljeno 16.02.2014. 23:01:00
MA DA?!

Kako hormoni utječu na seks

Hormoni su odgovor na pitanje zašto muškarci i žene drugačije doživljavaju seks, a evo činjenica o kojim se hormonima radi

Žene puca oksitocin, muškarce dopamin
Žene puca oksitocin, muškarce dopamin (FreeDigitalPhotos)

Seks je jedna od onih stvari koja nam u životu donosi najviše sreće i patnje, pomiješanih osjećaja i zbunjenosti. No, zašto zapravo seks donosi tolike komplikacije?

Započnimo s činjenicom da se u ženskom mozgu tijekom seksa aktivira čak 30 različitih područja, od onih za emocije i zadovoljstvo do radosti, dodira i zadovoljstva, da bi se dvije minute prije orgazma aktivirali centri zaduženi za nagrađivanje. 

Kad se to sve zbroji, jasno je da je tijekom seksa naš mozak više nego zaposlen kako bi nas doveo do vrhunca, a u cijelu je priču upleten cijeli niz hormona koje naše tijelo otpušta tijekom i nakon seksa.

Tijekom seksa otpušta se oksitocin, hormon zadužen za povezivanje i povećanje bliskosti koji uklanja blokade i daje nam povjerenje u partnera. Žene ga proizvode u većim količinama od muškaraca, što je razlog da se često zaljubljuju u muškarce nakon seksa. No, kako tijelo ne zna radi li se o seksu s partnerom ili usputnim prolaznikom, pa će oksitocin uzrokovati bol nakon što takva brza veza završi, a žena će se osjećati puno gore od muškarca.

Muškarci, s druge strane, dobivaju gomilu dopamina, hormona užitka koji izaziva tako dobar osjećaj da muškarci odmah žele još seksa i još užitka, što u konačnici može dovesti do ovisnosti o seksu koja je upravo zato puno češća kod muškaraca nego kod žena.

Ukratko, ovakve kemijske reakcije u našem tijelu razlog su za različito doživljavanje seksa među muškarcima i ženama, pa posljedično i drugačije reakcije nakon njega .

16.02.2014. 23:01:00
http://metro-portal.hr/kako-hormoni-utjecu-na-seks/83307/