Metro-portal.hr

objavljeno 07.11.2013. 20:23:25
WTF?!

Kako Facebook zna koliko je čvrsta vaša veza?

Možete vi misliiti o svojoj vezi što hoćete, no neumoljivi računalni algoritmi otkrit će stvarnu situaciju - na Facebooku

Veze na Facebooku su definitivno komplicirane
Veze na Facebooku su definitivno komplicirane (Arhiva)

Kad se u veze upletu računala, nastaju problemi, i to na mjestima gdje ih nikad ne biste očekivali, kažue jedan od Facebookovih viših inženjera i računalni stručnjak na Sveučilištu Cornell. 

Nakon analize veza 1.3 milijuna korisnika Facebooka koji tvrde da imaju partnera, njihovi algoritmi uspijevali su pogoditi identitet partnera ili supružnika i jačinu veze prateći disperziranost unutar njihovih mreža prijatelja na Facebooku. 

Naime, velika se disperzija pojavljuje kad parovi imaju zajedničke prijatelje u gradu u kojem žive i one koji su ostali iz nekih drugih perioda života. Ako nemate takve dvije grupacije prijatelja, vjerojatnost da će vaša veza nestati u roku od dva mjeseca je veća od 50 posto. 

Jednostavnije rečeno, ako ste na Facebooku prijatelj ne samo s partnerovim cimerom s faksa nego i bratićem u drugom koljenu i frendom iz osnovnjaka, imate velike šanse da će vaša veza dugo opstati. 

Naravno, ovo istraživanje nije rađeno u svrhe rješavanja ljubavnih jada nego nuđenja prilagođenih vijesti i reklama za korisnike na temelju njihovih veza, no rezultati su i dalje zanimljivi. 

07.11.2013. 20:23:25
http://metro-portal.hr/kako-facebook-zna-koliko-je-cvrsta-vasa-veza/81475/