Metro-portal.hr

objavljeno 08.08.2017. 15:01:00
Dokazano je

Kako Facebook šteti našim moždanim stanicama

Što je u centru za nagrade mozga manji volumen sive tvari, veća je vjerojatnost da ispitanik često koristi Facebook

Facebook zaglupljuje ili oni koji ga puno koriste nisu baš pametni? :)
Facebook zaglupljuje ili oni koji ga puno koriste nisu baš pametni? :) (Arhiva)

Novo istraživanje pronašlo je povezanost između korištenja Facebboka i "sivih stanica" ljudskog mozga.

Studija je u Behavioural Brain Researchu objavljena u travnju 2017., a otkrila je da ljudi koji često koriste Facebook na na svojim telefonima imaju manju količinu sive tvari u centru za nagadu u mozgu.

Centar za nagradu inače ima veliku ulogu u stvaranju ovisnosti. Znanstvenici su otkrili da je kod čestih korisnika Facebooka volumen smeđe tvari u mozgu puno niži. Ispitanici koju su sudjelovali u istraživanju studenti su sa Sveučilišta u Bonnu, a istraživanje je pokazalo da njihovo korištenja Facebooka 'nije pretjerano'.

Skeniranjem mozga 46 muškaraca i 39 žena, znanstvenici sa Sveučilišta u Ulm u Bonnu nekoliko su tjedana pratili u kojoj mjeri ispitanici koriste tu društvenu mrežu. Christian Montag, jedan od istraživača koji je sudjelovao na tom projektu govori:

"Dokazali smo da sustav za nagradu igra važnu ulogu u razumijevanju korištenja Facebooka na pametnim telefonima. Ukratko, što je u tom području manji volumen sive tvari, veća je vjerojatnost da ispitanik često koristi Facebook. Provjeravanje obavijesti na Facebooku može se usporediti s ostalim aktivnostima koje pobuđuju centar za nagradu, što znači da ulazimo u Facebook aplikaciju s ciljem da se osjećamo bolje.

Nismo, međutim, otkrili smanjuje li se volumen sive tvari ako se pretjerano koristi Facebook, ili nas manja količina sive tvari potiče da Facebook koristimo češće."

Zbog toga, prije nego što se Facebook okrivi za bilo kakvu vrstu ovisnog ponašanja, autori preporučuju dodatna istraživanja s korisnicima koji u prevelikoj mjeri koriste Facebook.

Izvor

Piše: Andrea Holi
08.08.2017. 15:01:00
http://metro-portal.hr/kako-facebook-steti-nasim-mozdanim-stanicama/106606/