Metro-portal.hr

objavljeno 10.03.2014. 17:15:00
SAVJETI

Kako dobiti novac od države za eko-automobil

Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokreću projekt poticanja nabave vozila sa smanjenom emisijom ugljičnog dioksida

Vozili bi se na struju? Možete ...
Vozili bi se na struju? Možete ... (Arhiva)

Sredstva su namijenjena građanima i pravnim osobama kojima će se kroz jednostavnu proceduru omogućiti sufinanciranje u iznosima od 30.000 do 70.000 kuna po vozilu, ovisno o tehnologiji koju vozila koriste.

Cilj projekta je poboljšanje kvalitete zraka u gradovima kroz smanjenje emisija ugljičnog dioksida u prometu, odnosno ukupne emisije stakleničkih plinova na razini države, objavilo je Ministarstvo zaštite okoliša na na svojoj web stranici.

Smisao projekta je i smanjenje troškova održavanja vozila te veća sigurnost u prometu, smanjenje potrošnje fosilnih goriva koji su neobnovljivi izvori energije kao i poticanje društveno odgovornog poslovanja - u slučaju tvrtki koje se pri obnovi voznog parka odluče za električna ili hibridna vozila.

Procedura za dobivanje sredstava je, obećavaju u Ministarstvu, jednostavna i brza. Po objavi javnog poziva potrebno je predati ispunjeni zahtjev Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, potpisati ugovor o sufinanciranju, a isplata sufinanciranog iznosa uplatit će se na račun korisnika u roku od 30 dana od dostave dokaza o kupovini vozila, računa, ugovora o kreditu i sličnog.

Građani će moći ostvariti pravo na subvenciju najviše jednog novog vozila, dok će trgovačka društva moći od Fonda dobiti i do 350.000 kuna po jednostavnoj proceduri uz mogućnost povećanja ovog iznosa uz dodatni pregled učinaka po objedinjenom zahtjevu.

Od ukupno osiguranih sedam milijuna kuna, tri milijuna su namijenjeni za direktne poticaje građanima, a četiri su predviđena za pravne osobe.

10.03.2014. 17:15:00
http://metro-portal.hr/kako-dobiti-novac-od-drzave-za-eko-automobil/83732/